13.12.2022.

16:33

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"AKO ČUJETE ZVIŽUDIK METAKA..." Srbin dobrovoljac poginuo u Ukrajini boreći se protiv Rusa? Nikola stradao dok je izvlačio ranjene iz GROTLA RATA!

Šveđanin u dvadesetim godinama poginuo je u Ukrajini, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova za nekoliko švedskih medija. Bio je volonter, a u pitanju je nesrećni slučaj, rekli su iz organizacije "Hospitalers" za koju je radio, piše list "Svenska Dagbladet".

Identitet poginulog Šveđanina nije zvanično objavljen, a navodno je reč o Nikoli Miroviću, Šveđaninu koji je boravio u Ukrajini kao vojnik dobrovoljac i bolničar.

Nesreća se desila kada se automobil u kome se nalazio sudario sa borbenim vozilom, tokom evakuacije povređene osobe na frontu u Bahmutu.

Preminula je i osoba koja je trebalo da bude evakuisana, dok su još dva dobrovoljca lakše povređena, saopštili su iz organizacije "Hospitalers".

Automobil u kome su se nalazili isporučilo je udruženje "Svidiš reskjuers", koje čine bolničari, policajci i vatrogasci koji prikupljaju novac za slanje vozila u Ukrajinu.

- Informacija koju sam dobio je da se automobil u mraku sudario sa oklopnim vozilom - rekao je predsednik udruženja.

Dobrovoljac? 

Nikola Mirović je bio deo organizacije "Hospitalers", koju čine dobrovoljci iz različitih zemalja koji pomažu ukrajinskoj vojsci u pružanju medicinskih usluga, prenosi dnevni list "Aftonbladet".

U martu ove godine "HD" je objavio priču o Nikoli Miroviću iz Glumslova i njegovom prvom susretu sa ukrajinskim frontom. 

- Ako čujete zvižduk metaka, morate se baciti dole, pokriti glavu i nadati se najboljem - rekao je tada Mirović.

List "Sidsvenskan" je u istom periodu izveštavao da je Mirović napustio posao, dom i porodicu da bi se borio u Ukrajini, ili pomogao na bilo koji drugi način.

- Postoji hiljadu emocija u isto vreme. Nervozan sam, ali i potpuno samouveren. Ovo je prava odluka - rekao je tada. 

Telegram kanal "Az Geopolitiks" tvrdi da je poginuo "dvadesetšestogodišnji švedski plaćenik Nikola Mirović".

Na Instagram profilu Nikole Mirovića nalazi se niz njegovih fotografija u uniformi i sa oružjem u rukama. 

Telegram kanal "Az Geopolitiks" zaključuje da je u pitanju Srbin po tetovaži 4S i da je njegova porodica verovatno migrirala iz Jugoslavije u Švedsku.

Letos je još jedan Šveđanin poginuo u borbama u Ukrajini, nakon što je pogođen granatom u blizini fronta u oblasti Donjecka.

Imao je 30 godina i bio je zaposlen u vojsci, ali je napustio posao da bi otišao u Ukrajinu.

Tagovi:
Rusija planeta pogibija Švedska rat u Ukrajini Srbin dobrovoljac Nikola Mirović