14.12.2022.

15:15

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ZAPAD ĆE POLUDETI, RUSKA OSVETA JE UPRAVO SERVIRANA! Svi gledaju u ove brojke i trljaju oči, hteli su Moskvu na kolenima, a bolniji udarac nisu mogli da dobiju!

U ruskoj Državnoj Dumi je održan „Vladin sat“ uz učešće ministra poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrija Patruševa na temu „O aktuelnoj situaciji u agroindustrijskom kompleksu i zadacima za 2023. godinu“.

 "Do danas je požnjeveno 159 miliona tona bruto. Očekujemo da će to neto iznositi oko 150 miliona tona", rekao je ministar Patrušev.

U Rusiji je prethodna rekordna žetva bila 2017. godine, kada je prinos iznosio 135 miliona tona.

patrušev je naglasio da, uprkos ekonomskim sankcijama, Rusija nastavlja da ispunjava i svoje izvozne obaveze.

"Hrana se isporučuje u više od 150 zemalja, a prema prognozi, obim spoljnotrgovinske razmene biće oko 40 milijardi dolara", dodao je Dmitrij Patrušev.

Pored toga, Ministarstvo poljoprivrede će nastaviti da prati cene hrane u Rusiji.

"Naše stope rasta cena su niže od svetskih", rekao je Patrušev. Ukoliko bude potrebno, biće preduzete dodatne mere, precizirao je ruski ministar.

Rusija je jedand od vodećih svetskih izvoznika žitarica i uspešna ruska žetva ima veliki uticaj na cene žitarica na međunarodnom tržištu. Cene žita, podstaknute rusko-ukrajinskim ratom i ruskom pomorskom blokadom ukrajinskih crnomorskih luka, značajno su skočile ove godine. Rusija je najavila da će udvostručiti izvoz žitarica u 2023. godini.