15.12.2022.

11:26

Foto: Reuters/AP/Printscreen twitter/Fotomontaža

Planeta

PLAN ZA SLOM RUSKE VOJSKE! Kijev dobija PAMETNE BOMBE, američki "JDAM" pretvara obične projektile u NAVOĐENE, ako Bajden odobri...

Ovo su Vašington postu potvrdili američki zvaničnici koji su upoznati sa ovim pitanjem, navodi se u članku.

Reč je o kompletima opreme zasnovanoj na GPS tehnologiji, zahvaljujući kojoj se bombe koje slobodno padaju pretvaraju u navođenu („pametnu“) municiju za sve vremenske uslove.

Kompleti uključuju uređaje za globalno pozicioniranje za povećanu preciznost JDAM (Joint Direct Attack Munition), i mogu se priključiti na različita oružja i avione kako bi se formirala municija za direktni napad  Američka vojska je koristila ovu tehnologiju za bombe do 907 kg, koje se obično primenjuju na bombardere i lovce.

Prema pisanju Vašington posta, još uvek je nejasno da li je predsednik SAD Džo Bajden ili bilo ko od njegovih najviših savetnika za nacionalnu bezbednost odobrio predloženi transfer JDAM-a u Ukrajinu.

Takođe, novinarski izvori nisu precizirali da li će ukrajinske snage koristiti komplete na avionima ili kopnenom naoružanju, niti koji će konkretni sistemi u ukrajinskom arsenalu biti kandidati za takvo pojačanje.

Isporuka JDAM-a bila bi još jedan veliki potez Vašingtona da pomogne Ukrajini u odbijanju invazije ruskih snaga, obezbeđivanjem novog načina za gađanje ruskih jedinica i štabova.