18.12.2022.

20:22

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

EVROPA PUKLA HILJADU MILIJARDI DOLARA, TO JE CENA ZA SANKCIJE RUSIJI! Blumberg odbio da ćuti, ono što sledi još je...

Prema podacima agencije, do ove cifre se došlo zbog povećanja cene električne energije za evropske kompanije i potrošače. Prognozira se da je ovo samo početak najveće energetske krize poslednjih decenija. Nakon zime će se skladišta gasa isprazniti, a biće ih teško napuniti s obzirom da su isporuke ruskog gasa minimalne.

„Blumberg" procenjuje da će se napeta situacija sa isporukama tečnog prirodnog gasa u Evropi nastaviti najmanje do 2026. godine, kada će Katar i SAD povećati isporuke ugljevodonika.

- Evropska unija je već ušla u trku za zalihama prirodnog gasa - rekao je analitičar Skandinavske enskilda banke Bjarne Šildrop i dodao, da će povoljni uslovi za prodavce gasa potrajati najmanje 12 meseci.

Analitičari „Blumberga" smatraju, da u slučaju da cena prirodnog gasa u Evropi ponovo poraste do 210 evra za megavat-čas, onda će Evropa umesto recesije doživeti nagli ekonomski pad.

Ministri energetike zemalja Evropske unije na sastanku u Briselu nisu mogli da usaglase ograničenje cene gasa i odlučili su da to pitanje ponovo razmotre 19. decembra.