18.12.2022.

22:36

Foto:

Planeta

RUSIJA NA PRAGU DA DOBIJE BITKU ZA ARKTIK, SAD NEMAJU DOVOLJNO RESURSA, ALI... Vašington neće predati tek tako "energetski eldorado"!

Prema njegovim rečima, region Arktika postaje centar novog rivalstva među zemljama, s obzirom da se Severni ledeni okean postepeno topi i da to dovodi do pojave novih plovnih puteva i većih mogućnosti za pronalaženje prirodnih resursa.

- Rusija je, tokom poslednje dve decenije, dominirala u borbi na Arktiku - piše kolumnista.

On navodi da Moskva stalno povećava svoju flotu nuklearnih ledolomaca, brodova i podmornica, kao i da povećava iskopavanje rudnih bogatstava na Arktiku i dodaje, da Amerika ima malo iskustva i mogućnosti da sustigne Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD nemaju dovoljno resursa na Arktiku i one nisu spremne da se izbore sa sve većim klimatskim problema, što će zahtevati nove tehnologije, obuke i infrastrukturu.

Autor članka navodi da Amerika ima samo dva ledolomca i planira da proizvede još šest, Kanada ih ima 18, a Rusija više od 50. Osim toga, on ističe, da SAD nemaju duboke morske luke na Aljasci i da se jedina takva nalazi na Grenlandu, dok šest vojnih baza moraju stalno da se remontuju.

Bela kuća je u oktobru objavila svoju političku strategiju za Arktik u narednih deset godina. Kasnije je Ministarstvo inostranih poslova Rusije navelo, da je ta politika usmerena na konfrontacije, a ne na konstruktivnu saradnju. Američki senator Angus King ne poriče da bi Arktik mogao da postane centar konflikta SAD i Rusije