19.12.2022.

22:21

Foto:

Planeta

LAVROV: EVROPA NESTAJE, BUKVALNO PRED NAŠIM OČIMA, Zapad u panici, Putin će "progutati" Belorusiju, A ONDA SLEDI...

On je naglasio da je Vašington na svoj način "postrojio" ostatak Zapada i Evropu, preneo je TASS. Dodao je da su zbog toga Rusija i njene savezničke države pred veoma ozbiljnim izazovom. 

- Očekuje nas veoma težak zadatak - da sprečimo urušavanje svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu - naglasio je šef ruske diplomatije za kanal "Rosija 1".

Putin: Rusija nije zainteresovana da "proguta" Belorusiju

Istovremeno, predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje da Moskva nije zainteresovana da "proguta" Belorusiju. 

To nije svrsishodno, saradnja Moskve i Minska leži u koordinaciji ekonomskih pitanja, kao i u drugim integracionim savezima, dodao je Putin, preneo je Sputnjik. 

- Izjave na temu da neko želi nekoga da "proguta" su besmislice, istakao je predsednik Rusije. "To su pokušaji onih koji nam ne misle dobro da uspore naš proces integracije - dodao je Putin. 

Putin je doputovao u Minsk na razgovore sa Lukašenkom o temama koje se tiču bezbednosti u regionu. Kako su prenele RIA Novosti belorusko-ruska integracija u širokom formatu je ključna tema razgovora. (Kraj) ir/

S druge strane, Putin je u razgovoru sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku najavio da je njegova zemlja spremna da razvija nuklearne projekte u Belorusiji, kao i da prošire vojnu saradnju. 

- Gradimo nuklearnu elektranu. Prvi blok radi, a zamenjuje oko 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Spremni smo da dalje razvijamo ovaj projekat, ali, po mom mišljenju, najvažnije je da stvaramo industriju, obučavamo nacionalne kadrove, razvijamo nauku na odgovarajući način - rekao je Putin, prenose RIA Novosti. 

Saradnja Rusije i Belorusije trn u oku Zapada

Kako je istakao, saradnja Rusije i Belorusije u vojno-tehničkoj sferi ne tiče se samo nabavke opreme, već i zajedničke saradnje dve armije. 

- Postoji pravac koji se odnosi na vojno-tehničku saradnju. To nisu samo međusobne isporuke oružja i tehnike, već što je izuzetno važno i zajednički rad, razvoj i saradnju u ovoj oblasti, uključujući i razvoj visokotehnološke industrije - rekao je Putin. 

Ruski predsednik je naveo da su razgvorali i o saradnji u kosmičkom sektoru i podsetio da su Rusija i Belorusija ranije najavile obuku beloruskog kosmonauta.

Informer

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Valeriju Zalužnom, da se "odmori" nakon njegovih izjava da Moskva i Minsk pripremaju zajedničku operaciju protiv Ukrajine. 
- Kako se zove general? On treba da se odmori. Premoren je - rekao je Peskov odgovarajući na zahtev novinara na redovnoj konferenciji za štampu da prokomentariše izjavu Zalužnog, prenose RIA Novosti. 
Zalužni je ranije za Ekonomist rekao da ne sumnja da će Rusija ponovo izvesti napad na Ukrajinu sa severa, preko belorusko-ukrajinske granice. 
- Ne sumnjam da će Rusija još jednom napasti Kijev - rekao je Zalužni. 
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra najavio formiranje regionalne vojne grupe sa Rusijom nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, objasnivši da je odluka o tome doneta usled zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Unije Rusije i Belorusije, preneo je ranije TASS.