02.01.2023.

18:51

Foto:

Planeta

"SPREMITE SE DA VIDITE STVARI KOJE NIKADA NISTE!" Flota od 30 NASA satelita nemoćna je da razazna, uskoro stiže odgovor - hoće li nas on spasiti?!


Lansiranje pred zoru na raketi SpaceKs iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji završilo je veoma uspešnu godinu za NASA.

Nadimak Svot – skraćenica za topografiju površinskih voda i okeana – satelit je potreban više nego ikad jer klimatske promene pogoršavaju suše, poplave i eroziju obale, prema naučnicima.

„Moći ćemo da vidimo stvari koje ranije nismo mogli da vidimo… i zaista razumemo gde je voda u bilo kom trenutku“, rekao je Bendžamin Hamlington iz NASA laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.

Otprilike veličine SUV-a, satelit će meriti visinu vode na više od 90 odsto Zemljine površine, omogućavajući naučnicima da prate protok i identifikuju potencijalna područja visokog rizika. Takođe će ispitati milione jezera, kao i 1,3 miliona milja (2,1 milion kilometara) reka, od vrha do ušća.

Satelit će snimati radarske impulse na Zemlju, a signali će se odbijati da bi ih primio par antena, po jedna na svakom kraju nosača od 33 stope (10 metara). Trebalo bi da bude u stanju da razazna struje i vrtloge širine manje od 21 km, kao i područja okeana u kojima se spajaju vodene mase različitih temperatura.

Nasina trenutna flota od skoro 30 satelita za posmatranje Zemlje ne može da razazna tako male karakteristike. I dok ovi stariji sateliti mogu mapirati obim jezera i reka, njihova merenja nisu toliko detaljna, rekao je Tamlin Pavelski sa Univerziteta Severne Karoline, koji je deo misije.

Možda najvažnije, satelit će otkriti lokaciju i brzinu podizanja nivoa mora i pomeranja obala, što je ključno za spasavanje života i imovine. Pokrivaće globus između Arktika i Antarktika najmanje jednom u tri nedelje, jer kruži više od 550 milja (890 km) visoko. Očekuje se da će misija trajati tri godine.

NASA i Francuska svemirska agencija sarađivale su na projektu vrednom 1,2 milijarde američkih dolara, uz Britaniju i Kanadu.

„Kakvo spektakularno, zaista spektakularno lansiranje“, rekla je programski menadžer NASA Nađa Vinogradova-Šifer. „Ovo je ključni trenutak i veoma sam uzbuđen zbog toga“.

Već recikliran, prvostepeni buster vratio se u Vandenberg osam minuta nakon poletanja da bi jednog dana ponovo poleteo.

To je najnovija prekretnica ove godine za NASA. Među ostalim istaknutim stvarima: glamurozni snimci univerzuma sa novog Veb svemirskog teleskopa; mrtav udar svemirske letelice Dart u asteroid u prvom testu planetarne odbrane; i nedavni povratak kapsule Orion sa Meseca nakon probnog leta.