20.12.2022.

15:00

Foto: printscreen/googlemaps/ilustracija

Planeta

RUSIJA PRIPREMA PLAN ZA NAPAD NA MOLDAVIJU?! Direktor Saveta za bezbednost digao paniku, predsednik se hitno oglasio

 Prema njegovim rečima, sprovođenje ovog plana zavisi od razvoja vojnog sukoba u Ukrajini. On međutim nije pružio nikakve dokaze o navodnom predstojećem napadu.

- Nije pitanje da li će Ruska Federacija izvršiti invaziju na teritoriju Republike Moldavije, već kada će se to dogoditi: ili početkom godine – u januaru-februaru, ili kasnije – u martu-aprilu. Ali, sudeći po informacijama koje imamo, Ruska Federacija to namerava da uradi - rekao je Musteata u intervjuu za TVR Moldova .

Šef Saveta bezbednosti Moldavije veruje da će Rusija upasti u njegovu zemlju preko teritorije Pridnjestrovlja. Prema njegovim rečima, za napad će biti korišćeno najveće skladište municije u Evropi u moldavskom selu Kolbasna (u njemu se nalazi 20.000 tona municije).

Ranije je Musteata rekao da u Moldaviji deluju ruski agenti uticaja i da Rusija time vodi hibridni rat.

Optužbe da će rusija napasti izazvale su veliku paniku u Moldaviji, a mnogi zvaničnici, uključujući i predsednika Rumunije su demantovali ove tvrdnje.

Predsednik Klaus Johanes je danas izjavio da Rumunija nema informacije o navodno mogućoj invaziji ruskih oružanih snaga na Moldaviju. Johanis je ovo izjavio na konferenciji za novinare u gradu Karakal posle razgovora sa portugalskim predsednikom Marselom Rebelom de Souzom, prenosi TASS.

Informer

Klaus Iohannis

- Nemamo takve informacije - rekao je šef rumunske države, odgovarajući na pitanje novinara kojij epitao za izjavu Musteate.

Takođe, pres služba tajne službe morala je da se pravda i objašnjava da je njen šef samo dao „analizu nekoliko scenarija u kojima će Ruska Federacija pokušati da izvrši kopnenu invaziju preko severa Ukrajine u Republiku Moldaviju“.

- Napominjemo da je direktor napomenuo da je cilj Ruske Federacije da stvori kopneni koridor ka Pridnjestrovskom regionu i danas aktuelan, a nova ofanziva Ruske Federacije u tom pravcu može doći 2023. godine. Implementacija zavisi i od razvoja događaja u ratu u Ukrajini - navodi se u saopštenju pres službe.

Bivši premijer Moldavije Jon Kiku ismejao je Musteačeovu izjavu i ishitreno objašnjenje njegovih potčinjenih.

- Glava oleake (malo) je „ubrzala rat“… Očigledno je da grupa namerno dovodi stanovništvo zemlje u histeriju kako bi nas odvratila od teških zločina koje čini. Ko sada priča o budžetu ili cenama, ako nam dolazi „rat“? - rekao je Kiku.