22.12.2022.

20:54

Foto: Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

SVET PRED NUKLEARNIM RATOM?! Elitna AMERIČKA divizija u Rumuniji spremna za BITKU, "vrišteći orlovi" prete Rusiji - SAMO ČEKAMO POZIV!

Divizija je postavljena na način koji omogućava njihovoj artiljeriji gađanje ciljeva u Ukrajini, a ta pozicija daje i mogućnost pripadnicima divizije da prikupljaju obaveštajne podatke i nadgledaju situaciju u Crnom mora, navodi Stars end Strajps, američka vojna novinska organizacija.

Komandant "vrištećih orlova" izjavio je da su američke trupe „spremne ako dođe poziv“.

„Spremni smo za sve što nam se nađe na putu, i veoma sam uveren da ćemo izvršiti svaku misiju koja nam je data“, rekao je general-major Džozef P. Mekgi, komandant 101. vazdušno-desantne divizije tokom intervjua u štabu vazduhoplovne baze Mihail Kogalniceanu u Rumuniji, prenosi Stars end Strajps.

Funkcionišući kao prva operativna misija divizije u Evropi od Drugog svetskog rata, borbeni tim 2. brigade uključuje skoro 5.000 vojnika, raspoređenih duž jugoistočnog krila NATO-a, od kojih su mnogi pozicionirani na strateškim lokacijama u blizini rumunske obale.

Jedinici je naređeno da bude usidrena na tim lokacijama u okviru napora Sjedinjenih Država da pruže podršku svojim saveznicima širom teritorije NATO-a u slučaju da rat pređe granice Ukrajine.

Nakon što je Rusija započela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, Rumunija je postala centrali deo plana SAD-a za sprečavanje ruske ofanzive u južnoj Evropi, navodi Stars end Strajps.