25.12.2022.

15:15

Foto: Tanjug/AP

Planeta

PUTIN OBJAVIO RAT OLIGARSIMA?! Bogataši u PANICI, Prigožin najavljuje NACIONALIZACIJU, izdato strogo UPOZORENJE, ko odbije...

Američki analitičari izvode ovaj zaključak nakon što je Jevgenij Prigožin, šev Vagner grupe, dao izjavu da je u Rusiji neophodno konfiskovati imovinu i novac od pripadnika elite koji ignorišu ili ne podržavaju rat protiv Ukrajine. Prema rečima Prigožina, ove „bogataše” kontrolišu „zapadne gazde”.

Institut piše da su ove izjave dobile širok publicitet u ruskim medijima.

„Prigožin možda koristi takve populističke predloge da unapredi svoje političke ciljeve, podigne svoj profil u ruskom društvu i stvori uslove za podršku oštrim merama nacionalizacije“, navodi se u izveštaju.

Pored toga, ruski predsednik Vladimir Putin se 22. decembra indirektno oglasio protiv ruskih oligarha, izjavom da Rusi koji izvlače novac iz Ruske Federacije u inostranstvo i nemaju nikakve veze sa zemljom „predstavljaju opasnost“. Putin je na kraju govora rekao da su velika većina ruskih biznismena ipak patriote.

"Možda sada Putin pokušava da iskoristi pretnju nacionalizacijom koju je izrazio Prigožin da primora elite da podrže rat i njegovo finansiranje", zaključuje ISV.