25.12.2022.

19:14

Foto: Fotoilustracija/Printskrin

Planeta

I NJEMU JE DOSTA LAŽI?! AMERIČKI GENERAL BARI MEKEFRI: UKRAJINA TRPI OGROMNE GUBITKE, NA PRAGU JE KOLAPSA i još bi da joj pošalju prastare Patriote!

- Ukrajina trpi ogromne gubitke i u velikoj je opasnosti, naglasio je.
       
Prema generalovim rečima, jedna baterija američkih raketnih PVO-sistema Patriot, koju je Pentagon obećao Kijevu, neće promeniti situaciju „na terenu" zbog ogromne nadmoći ruske vojske u avijaciji i artiljeriji.
       
Mekefri je sugerisao da se Ukrajini isporuče glavni američki tenkovo M1 Abrams, kao i rakete zemlja-zemlja ATACMS, jer bi to „uticalo na ravnotežu snaga".

Prema njegovim rečima, Patriot je loše funkcionisao i tokom obe iračke kampanje američke vojske (1991. i 2003. godine):
       
- Ti sistemi nisu bili u stanju da presretnu ni zastarele sovjetske rakete Skad, koje su bile u službi Bagdada. Patriot je 2003. oborio više američkih i savezničkih lovaca nego iračkih projektila. Patriot nema šta da traži na savremenom ratištu. On i nije dizajniran da preživi na bojnom polju kakvo je sada Ukrajina.

Američki list Politico je 22. decembra objavio da Pentagon planira da obuči pripadnike Oružanih snaga Ukrajine za rukovanje sistemima protivvazdušne odbrane Patriot. U vojnoj bazi u Sjedinjenim Državama.
       
Obuka treba da traje nekoliko meseci.

Vladimir Putin je rekao da je Patriot prilično zastareo sistem, te da će samo produžiti sukob.