26.12.2022.

11:21

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

PLAN ZA SLOM UKRAJINE?! Kijev strahuje od NAPADA sa severa, ako Putin proglasi MASOVNU MOBILIZACIJU, Rusi idu do POLJSKE GRANICE!?

Analitičari lista Noje Ciriher Cajtung (NZZ) smatraju da će ruska ofanziva početi u aprilu napadom na deo Donbasa koji kontroliše kijevski režim. Istovremeno, beloruske trupe bi mogle da budu iskorišćene kao pretnja i odvraćanje pažnje, zbog čega bi „ukrajinske snage morale da se razdvoje da bi odbile moguću invaziju sa severa“.

„Cilj Moskve u eventualnoj ofanzivi bio bi potpuno uzimanje Donbasa pod svoju kontrolu“, smatraju švajcarski novinari.

Drugi scenario je potpuni ulazak Belorusije u rat. U ovom slučaju, beloruske trupe bi prešle u ofanzivu na Kijev, a ruske trupe bi napredovale u Donbasu. Nakon uspeha obe ofanzive, nastupio bi napad na Zapadnu Ukrajinu.

„Ako Putinova vojska uspe da prodre u zapadnu Ukrajinu, mogli bi da prekinu snabdevanje Zapada i primoraju ukrajinsku vladu da kapitulira. Međutim, ova strategija će zahtevati opštu mobilizaciju u Rusiji, pošto je njihova vojska već znatno oslabljena ratom u Ukrajini i biće potrebno mnogo više vojnika za takvu operaciju“, smatraju autori članka u Noje Ciriher Cajtung.

Rusi će nastojati da „dođu do granice sa Poljskom kako bi prekinuli snabdevanje Kijeva oružjem sa Zapada i zauzeli Pridnjestrovlje, zaključuju anačitičari.