26.12.2022.

13:15

Foto: Reuters/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

NATO PRISTAJE NA USLOVE ERDOGANA?! Stoltenberg najavio PROŠIRENJE ALIJANSE, Rusija će imati OGROMAN PROBLEM na severnoj granici!

Stoltenberg nije mogao da kaže kada će se to tačno dogoditi, međutim, izjavio je da je "apsolutno uveren da će proces ratifikacije biti okončan na vreme"

Stoltenberg je time jasno dao do znanja kako ne očekuje da će Turska još dugo blokirati proces prijema Finske i Švedske u NATO. Najistočnija članica obrambenog saveza još nije ratifikovala pristupne protokole kako bi otvorila put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO.

Turske vlasti svoj stav opravdavaju navodnom podrškom Finske i Švedske "terorističkim organizacijama", misleći na zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK). Međutim, prema nekim spekulacijama ulogu u turskom blokiranju imaju i odluke pojedinih zemalja NATO-a koje su obustavile prodaju oružja Ankari.

Sjedinjene Države su isključile  Tursku iz svog programa proizvodnje borbenih aviona F-35 nakon što je vlada u Ankari od Rusije kupila PVO sisteme S-400, uprkos protivljenju partnera iz NATO-a zbog bezbednosnih razloga.

Turska blokada

Švedska i Finska su podnele su zahtev za članstvo u NATO-u u maju zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Do kraja juna delovalo je da će spor zbog navodne podrške Švedske i Finske "terorističkim organizacijama" biti rešen. Međutim, Turska sada tvrdi da sporazumi sklopljeni u to vreme još nisu ispunjeni. Ankara između ostalog traži izručenje navodnih terorista.

Prošle nedelje, turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu rekao je na konferenciji za medije sa svojim švedskim kolegom Tobiasom Bilstromom da "nisu još ni na pola puta" u sprovođenju sporazuma.

Kritikovao je, između ostalog, činjenicu da je švedski Vrhovni sud nedavno zaustavio izručenje novinara Bulenta Kenesa koje je tražila Turska. Na pitanje da li bi trebala da postoji mogućnost suspenzije glasačkih prava zemljama poput Turske, Stoltenberg je rekao da nema razloga za spekulacije o tome kakav bi bio pristup da se danas pregovara o osnivačkom ugovoru NATO-a.

Napomenuo je da postoje i razlike u mišljenjima između saveznika o pitanjima poput demokratije i vladavine prava.