26.12.2022.

18:10

Foto: AP PHOTO

Planeta

LAVROV POSLAO PORUKU PRIJATELJIMA, ALI I... PREDUBOKO SMO ZAGLIBILI U OVAJ SISTEM, hteo to ili ne, Zapad će morati da pregovara!

- Preduboko smo zaglibili u ovaj sistem, praktično sve zemlje u posleratnom periodu, kada su ovi instrumenti i mehanizmi još uvek smatrani obećavajućim i ispunjavali ravnotežu interesa svih država. Ali, proces sagledavanja rizika i pretnji koji proističu od takve zavisnosti je veoma, veoma aktivna. Uveravam vas da ćemo u bliskoj budućnosti videti smanjenje sposobnosti Zapada, veoma ozbiljno smanjenje njegove sposobnosti da upravlja svetskom ekonomijom, onako kako on želi. Hteo to ili ne, moraće da pregovara - rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova je istakao da je Zapad prekinuo skoro sve odnose sa Rusijom. Prema njegovim rečima, Moskva ima sa kim da sarađuje u ekonomiji, socijalnoj sferi, kulturi i sportu.

- Mi, kao što smo više puta rekli, nećemo trčati za Zapadom. Fokusiraćemo se na one koji nas nikada nisu izneverili i sa kojima smo ponekad postigli veoma težak kompromis, ali kada su postignuti, niko nikada nikoga nije prevario. Sa Zapadom je sve upravo suprotno - dodao je Lavrov.

Diplomata je pojasnio da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena želi da se „kraj istorije" dogodi u stvarnom životu iz dela filozofa Frensisa Fukujame - scenario za potpunu dominaciju liberalne ideologije u svetu.

Da bi to uradio, kako je primetio Lavrov, Vašington zahteva od svake države da zauzme antiruski stav, da se pridruži sankcijama i ne komunicira sa ruskim predstavnicima.