28.12.2022.

10:52

Foto: Tanjug/AP/ilustracija

Planeta

PLAN ZAPADA DA UHVATE PUTINA U ZAMKU POŠAO NAOPAKO! Tok igre preokrenut! Ukoliko Kremlj povuče OVAJ potez nastaće potpuni KOLAPS

Nakon početka ukrajinskog sukoba, Zapad je uveo sankcije Rusiji koje je trebalo da slome njenu ekonomiju. Međutim, preduzete mere nisu dale željeni rezultat, nakon čega su SAD i njeni evropski saveznici, usmerili pogled na najranjiviju tačku Rusije- njene energetske prihode.

Prvo je uvedena gornja granica cene ruske nafte, a pre izvesnog vremena EU je dogovorila gornju granicu cene gasa iz Ruske Federacije. Na veliko iznenađenje svetske zajednice, ruski predsednik je pronašao izlaz.

Informer

Nafta je jedan od glavnih ruskih aduta na energetskom tržištu

- Više od 30 zemalja je napalo Rusiju, ali je ona našla način da preokrene tok igre - ocenjuju kineski analitičari.

Kremlj je odluku Evropske komisije da uvede gornju granicu cene gasa, nazvao napadom na tržišni proces, a takođe je nagovestio i da bi zemlja mogla da prestane da isporučuje gorivo, onim zemljama koje podržavaju ove mere.

Takođe, nije isključena ni opcija da Ruska Federacija smanji proizvodnju energenata, i time izazove kolaps na svetskim energetskim tržištima.

Pored najavljenih mera, počelo je da se dešava nešto čega se najviše plaše u zapadnim prestonicama. Rusija je počela da preusmerava svoje izvozne tokove na istok. Najpre su se pojavili izveštaji o rekordnim isporukama ruskog goriva Kini i Indiji, a krajem decembra Zapad je dobio još jednu izuzetno neprijatnu vest.

Informer

Gasovod

U Ruskoj Federaciji održana je ceremonija puštanja u pogon gasnog polja „Kovikta“.

- Nakon početka eksploatacije ovog polja, Rusija će moći značajno da poveća izvoz prirodnog gasa u Kinu - izjavljuju kineski analitičari.

NR Kina je primetila, da je Zapad želeo da Rusiji oduzme prihode od nafte i gasa, ali je na kraju nešto pošlo naopako u njihovom planu. SAD i EU su se nadale, da nakon zatvaranja zapadnih kanala za snabdevanje gorivom, Ruska Federacija neće moći da nađe primenu za svoje izvozne sirovine, i da će pristati na uslove Vašingtona i Brisela.

Međutim, na kraju je Putin zaobišao njihovu zamku i preokrenuo tok igre. Nakon realizacije energetskih projekata planiranih u Aziji, strateška inicijativa će konačno preći na stranu Moskve, a Zapad će se suočiti sa problemom.