01.01.2023.

09:53

Foto:

Planeta

KIM OTVORENO ZAPRETIO! Pjongjang ne krije, spemaju se za nuklearni napad, ali to nije sve - "misija neće biti odbrambena..."


Kim Džong Un je to rekao u izveštaju na šestom plenumu Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, koji je održan od 26. do 31. decembra. 

„U izveštaju je naglašen značaj jačanja nuklearnih snaga i ukazano da naše nuklearne snage smatraju odvraćanje od rata i zaštitu mira i stabilnosti svojom primarnom misijom, ali da će u slučaju neuspeha politike odvraćanja one odlučno sprovesti drugu misiju, koja će, očigledno, biti ne odbrana, već drugačija misija“, navodi  KCNA.

Severnokorejski lider je takođe naredio,, u okviru strategije zemlje za jačanje nuklearnih snaga, razvoj novog interkontinentalnog balističkog raketnog sistema sa mogućnošću „hitnog“ nuklearnog uzvratnog udara, kako bi pouzdano bili zaštićeni dostojanstvo, suverenitet i opstanak Severne Koreje.

Kim je takođe rekao da projektili iz novih raketnih sistema od 600 milimetara mogu da nose taktičko nuklearno oružje i da im je cela Južna Koreja u dometu. Severnokorejski lider je naveo i da je potrebno povećati broj nuklearnih bojevih glava kojima raspolaže Severna Koreja.