03.01.2023.

21:47

Foto:

Planeta

TURSKU IZBACUJU IZ NATO ZBOG ODNOSA SA RUSIJOM?! Ako Erdogan dobije uz prevaru, a hoće, članstvo će biti dovedeno u pitanje?!

Bolton, koji je tokom mandata u Beloj kući ostao upamćen po konzervativnim i pragmatičnim stavovima, kritikovao je još i Nemačku i Francusku zbog izostanka konkretnije pomoći Ukrajini, pozivajući na jedinstvo Zapada protiv Rusije.

Odlučujuća godina

U autorskom tekstu za britanski Telegraf, Bolton je upozorio da slabost unutar NATO može dovesti do toga da Rusija pobedi u sukobu koji još besni u Ukrajini, navodeći da će 2023. godina biti "odlučujuća da Zapad dokaže snagu svoje odlučnosti":

- Pravi problem predstavljaju zapadno jedinstvo i rešenost. Nijedno nije zagarantovano - naveo je Bolton ukazujući na lomove unutar NATO bloka počevši od Turske.

- Ukoliko turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bude ponovo izabran kasnije ove godine - za šta je Bolton tvrdio da će se verovatno dogoditi uz prevaru - članstvo ove zemlje u NATO bi trebalo bi da bude dovedeno u pitanje - tvrdi Bolton, žaleći zbog toga što Rusiju nisu napustili ekonomski i vojni partneri iz brojnih zemalja uključujući i Tursku.

Informer

Erdogan

Očekuje ga okršaj s Trampom

Vrlo iskusan jastreb

Bolton je poznat po svojim kontroverznim spoljnopolitičkim stavovima, uključujući i pozive na "promenu režima u Rusiji", kao i u drugim američkim suparnicima. On je bio savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa 2018. i 2019.

Informer

Tramp i Bolton

Pre toga je radio na različitim funkcijama tokom vladavine Ronalda Regana, Džordža Buša starijeg i Džordža Buša mlađeg. Bio je izaslanik SAD pri UN i podsekretar za poslove kontrole naoružanja. Nagovestio je da će se možda kandidovati za Belu kuću 2024, tvrdeći da je on možda jedini koji može da pobedi Trampa u Republikanskoj stranci.

Od kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu u februaru prošle godine, zvanična Ankara odbija da uvede sankcije Moskvi. Iako Turska ima drugu najveću vojsku od svih članica NATO, njena vojna pomoć Kijevu je bila vrlo ograničena u poređenju sa 100 milijardi dolara vrednom pomoći koju je Ukrajina dobila od preostalih članica Alijanse. Turska je zadržala neutralni stav i pokušava diplomatskim kanalima da posreduje u okončanju konflikta.

Bolton je takođe kritikovao Nemačku, čiji je kancelar Olaf Šolc obećao veliku promenu u spoljnoj politici Berlina nakon što je došao na vlast prošle godine. MN: Data obećanja

- Malo toga se dogodilo, a data obećanja su pod sumnjom - tvrdi Bolton, napominjući da je Nemačka najavila da će uložiti 100 milijardi dolara u vojsku, kao i da će kupiti nove američke avione tipa F-35s.

Ni za Francusku Bolton nije imao mnogo lepih reči. Kritikovao je predsednika Emanuela Makrona zbog razmatranja diplomatskih koraka za okončanje borbi u Ukrajini.

- On je ponavljao stav Kremlja o zabrinutosti Moskve zbog širenja NATO na istok - smatra Bolton, koji insistira na tome da je Alijansa odbrambeni savez uprkos kampanjama bombardovanja na Balkanu, u Avganistanu i Libiji.