05.01.2023.

10:18

Foto: Google Maps

Planeta

RUSI POVLAČE AVIONE SA ENGELSA?! Opasno ugrožena bezbednost TUPOLJEVA, Kijev preti novim NAPADOM - ŠALJU IH NA DALEKI ISTOK?!

Ovo se navodi u novom izveštaju britanske obaveštajne službe koju je na Tviteru objavilo Ministarstvo odbrane Velike Britanije

Rusi i dalje mogu da koriste svoje bombardere za napad na Ukrajinu, ali njihovo preseljenje je dodalo dodatni teret održavanja.

Britanski obaveštajci podsećaju da su 5. i 26. decembra 2022. godine izvršeni udari na bazu ruske strateške avijacije u Engelsu, u kojima je nekoliko letelica oštećeno. Rusija je na incidente najverovatnije odgovorila opštim rasturanjem dalekometnih aviona, posebno na aerodromima udaljenim od Ukrajine.

Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, saopštio je da je Ruska Federacija premestila teške bombardere Tu-95MS i srednje bombardere Tu-22M3 na ruski Daleki istok.

„Avijacija dugog dometa će i dalje moći da lansira krstareće rakete iz vazduha u Ukrajinu, pošto je domet ovog oružja 5.000 km", izjavio je Danilov. 

Međutim, letovi sa udaljenih aerodroma će dodati dodatno opteretiti održavanje i iscrpiti ograničeni broj sati leta dostupnih na ovim avionima.