08.01.2023.

22:30

Foto: Tanjug/AP

Planeta

RUSI KANAONADOM KRENULI NA KUPJANSK! Ovako nešto dosad nije viđeno, "TRESLA I ŠETALA" SE ZEMLJA KILOMETRIMA UOKOLO! Sledi udar na Jampolje i Krasni Liman, Ugljedara, Zaporožje...

Prema informacijama koje još nisu sasvim potvrđene, ruska artiljerija, raketaši i avijacija ceo 8. januar su razarali ukrajinske utvrđene linije ispred grada Kupjanska (oko 28.000 stanovnika).

Očevici su sa lica mesta javljali da takve kanonade dosad nije bilo, da se „tresla i šetala" zemlja kilometrima uokolo.
       
Ovo može biti uvertira za rusku ofanzivu koja bi narednih nedelja mogla biti usmerena i prema Jampolju i Krasnom Limanu.
       
Postoje pretpostavke da će Rusi udariti i sa juga - prema Ugljedaru, Guljajpolju i Zaporožju, glavnom gradu istoimene oblasti koja je odnedavno većinski u sastavu Ruske Federacije.
       
Za Ukrajince je trenutno ipak najkritičnije u Soledaru i oko njega.
       
Rusi već kontrolišu sve osim zapada i severozapada tog grada.
       
Istovremeno ga opkoljavaju sa severa i juga, tako da će ukrajinski garnizon morati ili da napusti Soledar ili da se bori do poslednjeg.
       
Pad Soledara, koji se očekuje u najviše narednih 7-10 dana, najdirektnije će ugroziti i ukrajinske pozicije u Seversku i Bahmutu (Artjomovsku).
       
Soledar je samo 20 kilometara od Bahmuta, a Rusi su već nedeljama duboko u tom gradu i uzimaju „zgradu po zgradu", pretvarajući  da u ukrajinsko „vojničko groblje bez sahrana".
       
Sa padom Soledara i Bahmuta, Ukrajinci će morati da svoju odbranu prenesu na liniju Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka-Družkovka.

Da su Ukrajinci u teškoj situaciji ne samo u Soledaru, priznao je i komandant njihove Istočne grupe jedinica Sergej Čerevati.
       
On se oglasio pre ruskog „udara odmazde" po dvema bazama ukrajinskih snaga u gradu Kramatorsku, u kojima je bilo više od 700 njihovih boraca.

Informer

Ministarstvo odbrane RF je preciziralo  da je po njima izveden masovni raketni udar i da je poginulo više od 600 ukrajinskih vojnika.
       
Navelo je da je bila „odmazda za Makejevku" - za šest ukrajinskih raketa po privremenom logoru ruskih snaga kod Mekejevke koje su ubile 89 ruskih vojnika.
       
Ruski vojni vrh je objavio i da je njegova lovačka avijacija tokom 8. januara oborila pet ukrajinskih aviona: Su-27 u blizini sela Lozovoe u Harkovskoj oblasti, Su-24 u blizini Izjuma, dva Su-25 nedaleko od Nikolajpolja i Novog Donbasa. Plus: jedan MiG-29 u rejonu naselja Vesjoloe u Donjeckoj Republici.