09.01.2023.

10:00

Foto:

Planeta

RUSI U RAT UKLJUČILI NAJMOĆNIJU ZVER, ALI BRITANCI TVRDE - IMA JEDNA CAKA: Nećete ga videti iznad Ukrajine, za to postoji jak razlog!

 

Kako piše britansko Ministarstvo odbrane pozivajući se na svoje obaveštajne podatke, napade na Ukrajinu izvršile su ove letelice sa teritorije Rusije. Sa Su-57 su lansirane rakete vazduh-zemlja ili vazduh-vazduh velikog dometa.

Najnoviji komercijalno dostupni snimci pokazuju da se pet Su-57 nalazi na vojnom aerodromu u gradu Ahtubinsku u Astrahanskoj oblasti, gde se nalazi 929. ruski državni centar za letna ispitivanja. Ovo je jedina poznata baza ovih lovaca, pa bi upravo letelice stacionirane ovde mogle da učestvuju u operacijama protiv Ukrajine.

"Veoma je verovatno da je Rusiji prioritet da izbegne štetu kada je reputacija u pitanju, tj. smanjeni izgledi za izvoz i kompromitovanje osetljive tehnologije koji bi mogli da budu rezultat bilo kakvog gubitka Su-57 na teritoriji Ukrajine. Ovo je razlog što Rusija ne preuzima rizik kada koristi svoje vazdušno-kosmičke snage u ratu“, navodi se u saopštenju.

Prema britanskim obaveštajnim službama, Su-57 je najnapredniji ruski nadzvučni borbeni avion pete generacije koji koristi stelt tehnologiju i naprednu avioniku.

Su-57 je počeo da se stvara još 2001. godine, ali je masovna proizvodnja počela tek 18 godina kasnije. Prvi put je poleteo 2010. godine. Sada Zapad računa na smanjene mogućnosti proizvodnje Su-57 zbog tehnološkog embarga. Sva elektronika na lovcu radi na procesorima Elbrus, koji su proizvedeni na Tajvanu i sada su pod sankcijama.