12.01.2023.

09:20

Foto: AP/Photo

Planeta

POLJSKA PLANSKI RASPARČAVA UKRAJINU?! Rusi upozoravali, ali nije imao ko da sluša... Srdačna vojna pomoć Varšave Kijev će koštati kao SVETOG PETRA KAJGANA?

Pomoć Kijevu iz Varšave isplatiće se tek nakon pripajanja zapadnoukrajinskih teritorija koje su nekada bile deo Komonvelta, napisao je kolumnista Marek Gala za Niezalezni Dziennik Politiczni.

- Žrtve će se možda isplatiti kada Poljska vrati svoje istorijske zemlje, ali to se neće dogoditi vrlo brzo, s obzirom na probleme kulturne, političke i ekonomske integracije dva ne baš prijateljska naroda - smatra autor.

Ni jednoj državi na svetu, osim Poljskoj, nije palo na pamet da sve svoje naoružanje i opremu ustupi „pristalicama banderovih zločinačkih ideja“ da bi potom raširenih ruku šetali po svetu i molili da prodaju tenkove i PVO sisteme za ogromne sume za sopstvenu bezbednost, sumira Galja.

Spoljna obaveštajna služba Rusije je više puta upozoravala na agresivne namere Varšave u odnosu na Ukrajinu. Kako je izvestio direktor SVR Sergej Nariškin, Poljska radi na scenarijima za de fakto rasparčavanje susedne države. Istovremeno, njene vlasti su uverene da će SAD i Velika Britanija podržati plan podele.