12.01.2023.

15:48

Foto: AP/Photo

Planeta

PUTIN BESAN KAO RIS! POSTROJIO DRŽAVNI VRH PA SE OBRUŠIO NA MANTUROVA! Imate mesec dana...

Nakon što je naredio generalu Valeriju Gerasimovu da preuzme rukovođenje "specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin se obrušio na potpredsednika Vlade i ministra privrede i trgovine Denisa Manturova jer je proveo novogodišnje praznike u Turskoj, članica Severnoatlantskog pakta.

Vidno ljut Putin je "pročešljao“ Manturova tokom sastanka sa vladinim zvaničnicima koji je održan putem video veze, a prenosila ga je državna televizija Rusija-24.

Ruskom predsedniku je najviše zasmetao ministrov neuspeh u nabavci civilnih i vojnih aviona. U jednom trenutku ga je optužio da se "šali”.

- Nema ugovora. Šta ćeš da mi kažeš? Znam da sa ovim kompanijama nisu sklopljeni ugovori jer su mi tako rekli njihovi direktori. Zašto se šališ? - rekao je Putin svom nekadašnjem favoritu.

Manturov je pokušao da objasni Putinu da se mora voditi računa o testiranju, sertifikaciji i procedurama uvoza, ali Putin nije želeo da čuje te stvari.

- Zašto se pravite blesavi? Kada će biti ugovor? - rekao je Putin i podigao obrve. Manturov je poručio lideru Kremlja da će učiniti sve kako bi se u bliskoj budućnosti zaključili ugovori za kupovinu aviona. Putinu se ni to nije dopalo.

- Šta podrazumevate pod ’bližom budućnošću - upitao ga je Putin i posle runde nervoznog šaranja po papirima i pisanja po njima, izlanuo da ministar mora da reši nered za mesec dana.

- Ovo sve mora da se reši u roku od mesec dana, molim vas, za mesec dana... Da li razumete u kakvim uslovima danas živimo - rekao je Putin.

Manturov je pognuo glavu posle ukora od Putina.

Ratno vazduhoplovstvo u Rusiji trenutno se suočava sa nedostatkom borbenih aviona, a ništa bolje nije ni ruskim avio-kompanijama, koje zbog sankcija ne mogu da dobiju putničke avione.