14.01.2023.

11:38

Foto:

Planeta

ISKANDERI JUTROS NAPRAVILI HAOS U KIJEVU, ZAŠTO SE SIRENE NISU OGLASILE?! Ukrajinska vojska priznala da je bila nemoćna: Nemamo sredstva da ih otkrijemo!

Portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ignat rekao je da su rakete doletele balističkom putanjom, tj. da se, pre svega, radi o Iskanderima ili "iranskim modelima, ako su ih Rusi dobili".

"Obaveštenje o raketnoj pretnji je primljeno sa zakašnjenjem zbog nedostatka radarskih podataka i informacija iz drugih izvora. Nažalost, Oružane snage Ukrajine nemaju efikasna sredstva za otkrivanje i uništavanje balističkih projektila", rekao je Ignat.

Ranije je i savetnik šefa Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko sugerisao da je jutarnje granatiranje Kijeva izvršeno iz kompleksa Iskander. Prema rečima Ignata, udarac je bio iz severnog pravca.

Severni pravac za Kijev je Belorusija ili Brjanska oblast Ruske Federacije. Inače, rakete iz Belorusije u Ukrajini odavno nisu lansirane.

Beloruske posmatračke grupe javljaju da danas nije zabeleženo lansiranje raketa sa teritorije Belorusije, kao ni poletanja lovaca.

Ignat je takođe potvrdio informaciju nekih šefova regiona da je grupa ruskih strateških bombardera Tu-95 sada u vazduhu.

"Ne zna se da li će lansirati rakete, njihov let se prati", rekao je portparol Vazdušnih snaga.