15.01.2023.

11:51

Foto: Reuters/AP/Printscreen Twitter/Google Maps/Fotomontaža

Planeta

ZAPAD ĆE PREDATI BAHMUT?! Amerikanci pišu o POVLAČENJU iz grada, Kijev trpi OGROMNE GUBITKE, komanda traži NAPUŠTANJE POLOŽAJA?!

Ukrajina se suočava sa teškim odlukama o tome koliko će pojačanja poslati u grad jer je "prinuđena" da pokrene novu kontraofanzivu u narednim mesecima, piše američki list.

Rusko Ministarstvo odbrane je u petak izvestilo da oslobađanje Soledara, koje je završeno 12. januara, omogućava da ukrajinske trupe u Bahmutu budu odsečene od snabdevanja i potom uvedene u "kotao".

„Izgubili smo mnogo prijatelja koji su branili grad, tako da ne želimo da ga predamo sada. Ali možda će privremeno povlačenje trupa spasiti neke od naših ljudi“, izjavio je neimenovani ukrajinski komandant za Vašington post.

On je dodao da se njegova jedinica suočila sa „teškim gubicima“ u Bahmutu.

Komandant izviđačkog bataljona Jurij Skala je napomenuo da će vojno rukovodstvo preduzeti neophodne mere ukoliko bude potreban „taktički manevar“, piše američki list.

„Podržaću odluku glavnokomandujućeg o taktičkom manevru i stvaranju nove linije odbrane ako postane jasno da su gubici preveliki“, izjavio je Skala.

Međutim, list ističe da bi čak i organizovano povlačenje iz Bahmuta bilo politički teško izvodljivo.

Bahmut se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke, i važno je transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Soledar se nalazi otprilike 10 kilometara od Bahmuta.