17.01.2023.

16:35

Foto: AP/Photo

Planeta

MEDVEDEV POTPUNO RAZGOLITIO PLAN POLJSKE I ZAPADA! Isporuka tenkova samo maska, glavni cilj je ČERUPANJE Ukrajine?!

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ocenio je sramotnim to što se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu raspravlja o isporuci tenkova Ukrajini.

- Kakva sramota, u najmanju ruku, bezobrazluk. Poljski predsednik Andžej Duda saopštio je da okuplja koaliciju zapadnih zemalja za snabdevanje Kijeva oklopnim vozilima. Ranije se u Davosu razgovaralo o nekim drugim temama, npr. ekonomiji - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

On je dodao da je "dobro što na tom forumu danas nema ni ruskih ni kineskih predstavnika".

- Oni se nadaju da će ova 'tenkovska koalicija' da ostvari dugoočekivanu podelu Ukrajinske zemlje koja će pripasti Poljacima. Ali onda nije potrebno praviti koaliciju, već samo kolektivni papir - poručio je, precizirajući da će taj papir biti dokument o predaji trulog kijevskog režima i o budućoj konfiguraciji onoga što će ostati od "Ukrajine".

Duda je ranije na forumu u Davosu rekao da poljske vlasti očekuju da okupe međunarodnu koaliciju zemalja koje imaju tenkove "leopard", kako bi u Ukrajinu prebacile čitavu brigadu takvih vozila (do 100 jedinica).

Sama Poljska očekuje da u najkraćem mogućem roku dobije dozvolu od Nemačke da pošalje Ukrajini nekoliko ovih tenkova. 

Forum u Davosu otvoren je juče i trajaće do 20. januara, a njegova glavna tema je "Saradnja u podeljenom svetu". Ove godine organizatori nisu pozvali Rusiju na događaj zbog dešavanja u Ukrajini. Istovremeno, program sastanka u Davosu uključuje sednicu o perspektivama ruske ekonomije 2023. godine i diskusiju o situaciji u Ukrajini i bezbednosti u Evropi.