20.01.2023.

17:30

Foto: Reuters

Planeta

RUSIJA USKORO NA FRONT ŠALJE SUPERORUŽJE KOJE MOŽE DA PROMENI TOK RATA, ALI "POSTOJI PROBLEM"! Britanci tvrde, Moskva pred visokorizičnom odlukom, pojavili su se snimci sa vojnog poligona na jugu...

Krajem 2022. godine, snimci su prikazivali tenkove na vojnom poligonu na jugu Rusije, a zatim su državni mediji u Rusiji objavili da se pripremaju za skoro raspoređivanje tenkova T-14. Inače, prema mnogim procenama ovi tenkovi bi mogli da promene tok rata.

Međutim, u analizi upozoravaju da će svako raspoređivanje tenkova T-14 biti visokorizična odluka za Rusiju.

Bilo kakvo raspoređivanje T-14 će verovatno biti odluka visokog rizika za Rusiju. Jedanaest godina u razvoju, program je bio praćen kašnjenjima, smanjenjem planirane veličine voznog parka i izveštajima o problemima u proizvodnji.

Informer

Tenk T-14 Armata

Dodatni izazov za Rusiju je prilagođavanje logističkog lanca T-14 u smislu rukovanja vozilom, jer je veći i teži od drugih ruskih tenkova.

Ako Rusija rasporedi T-14, to će verovatno biti prvenstveno u propagandne svrhe. Proizvodnja je verovatno tek nekoliko desetina, dok je malo verovatno da će komandanti "verovati" vozilu u borbi.