22.01.2023.

09:34

Foto: Reuters

Planeta

ODBIJAJU DIKTAT VAŠINGTONA! Makronu i Šolcu PREKIPELO, zadaju SNAŽAN UDAR dominaciji SAD, sledi MUNJEVIT ODGOVOR EVROPE!

Ceo nemački kabinet nalazi se u Parizu na zajedničkim sastancima, a 300 poslanika obe zemlje će na univerzitetu Sorbona obeležiti 60 godina od potpisivanja Jelisejskog sporazuma, prenosi AP.

Makron i Šolc razgovaraće o načinu na koji će Evropa da odgovori na subvencije za američke proizvođače električnih automobila i drugih preduzeća, koje su predviđene Zakonom o smanjenju inflacije u SAD koji je izradila Bajdenova administracija.

Dve strane razgovaraće i o odbrani i vojnoj pomoći Ukrajini. Samit je prvobitno bio zakazan za oktobar, ali je nekoliko puta odlagan.

Kako navodi agencija, Francuska želi da Evropa odgovori na ono što ta zemlja posmatra kao ''neopravedan potez'' Vašingtona, i to tako što će EU ublažiti zakone o državnim subvencijama kako bi se ubrzala njihova dodela i stvorila fond EU za podsticanje zelene industrije.

Podsetimo, list "Politiko" je ranije pisao da su se Šolc i Makron, kako bi se suprotstavili planovima Vašingtona, navodno složili da predlože slične šeme podsticaja za preduzeća širom EU.

Međutim, ako se primeni, ta mera bi rizikovala da izazove trgovinski rat između Evrope i SAD, piše Politiko. Makron je prošlog meseca na TV kanalu France 2 pozvao Evropsku Uniju da „rezerviše  subvencije za naše evropske proizvođače“.

„Šolc i ja želimo da idemo napred u pregovorima na tu temu, imali smo veoma dobar razgovor“, dodao je Makron. Međutim, dve evropske sile još ne planiraju da uđu u režim konfrontacije, navodi Politiko, i radije bi da naprave kompromis sa SAD za pregovaračkim stolom.