23.01.2023.

17:30

Foto: Fotoilustracija/Reuters/AP/Tanjug

Planeta

SRBIJA ZA SADA NEĆE, ALI... TRINAEST ZEMALJA HOĆE DA SE PRIKLJUČI BRAZILU, RUSIJI, INDIJI, KINI I JUŽNOJ AFRICI! Za EU i Ameriku ovo je šamarčina od koje bride obrazi!

- Sada ima 13 kandidata (za ulazak u BRIKS). Ima zemalja koje su se zvanično prijavile, ima ih 6, a ima zemalja koje su izrazile interesovanje. Lično očekujem da će prioritet biti na strani onih koji su se već prijavili - rekao je ambasador.

Podsetimo, BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika

Maketuka je objasnio da su među kandidatima dve afričke zemlje - Alžir i Egipat, kao i Iran, Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prema rečima ambasadora, sve zemlje članice BRIKS pozdravljaju proširenje, ali je neophodno utvrditi modalitete za prijem novih članica.

- Pitanje proširenja BRIKS-a je na dnevnom redu... Sve zemlje BRIKS-a pozdravljaju proširenje. Iz Južne Afrike mogu da kažem da smo i mi za proširenje, ali za to su potrebni odgovarajući modaliteti - koje kriterijume koristimo - rekao je diplomata.

On je podsetio da se Južna Afrika pridružila toj organizaciji 2010. godine i od tada se nije širila.

- Pitanje je koje mehanizme koristiti, jer sada ne postoji format za ovo. Južna Afrika će se , kao predsedavajuća, sada baviti ovim pitanjem. Tokom našeg mandata, proširenje BRIKS-a biće jedan od prioriteta - dodao je Mzuvukile Maketuka.

S druge strane, Srbija za sada nije zainteresovanaa za članstvo u BRIKS jer se participacija u toj organizaciji kosi sa stavovima Brisela, jer učlanjenjem u organiziaciju BRIKS isključuje člansvo u EU.

Beograd će, međutim, s tom organizacijom sarađivati.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je nedavno da je to strateško spoljno-političko pitanje.

- Saradnja s BRIKS je uvek korisna i na tome uvek radimo jer takva organizacija ima svoje prednosti naročito u globalnim spoljno-političkim razmiricama koje postoje sada na globalnom nivou - rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da Srbija, koja ima za cilj da postane deo evropske porodice ne može da bude ni član Pokreta nesvrtanih iako je Beograd bio osnivač tog pokreta.
  
BRIKS je pre svega ekonomska organizacija, koja se sa EU tumači kao ekonomska organizacija. Ona je u međuvremenu prerasla u političku zajednicu, a Brisel ne gleda blagonaklono na BRIKS.