23.01.2023.

08:43

Foto: Reuters/Printscreen Youtube/Fotomontaža

Planeta

POČELO JE! Rusija i Kina pokreću VOJNE VEŽBE sa još jednom MOĆNOM državom, ogromnom SILOM ulivaju STRAH U KOSTI Zapadu!

Agencija još nema zvaničnu potvrdu te informacije. Pomorske vežbe, na kojima treba da učestvuju brodovi iz Rusije, Kine i Južnoafričke Republike, biće održane od 17. do 27. februara.

Ministarstvo odbrane Južnoafričke Republike saopštilo na sajtu da će predstojeće desetodnevne vežbe biti održane u blizini priobalnog grada Durbana i Ričards zaliva u Indijskom okeanu, u cilju razmene operativnih veština i znanja.

Vežba ima za cilj da ojača već dobre odnose između Južnoafričke Republike i Rusije i Kine, navodi se u saopštenju.

Prva takva trilateralna pomorska vežba održana je kod jugozapadne obale Južnoafričke Republike u blizini Kejptauna, u novembru 2019. godine. Kejptaun je ranije izvestio da će Rusiju na vežbama predstavljati dva ratna broda.

Šojgu: "Admiral Gošrkov" je sposoban da izvede precizne i snažne udare

"Ovaj brod, naoružan Cirkonima, sposoban je da izvede precizne i snažne udare protiv neprijatelja na moru i kopnu", rekao je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu. Rakete lete brzinom devet puta većom od brzine zvuka i imaju domet od preko 1000 kilometara, dodao je. 

Rusija, Kina i Sjedinjene Države se već dugi niz godina takmiče u hipersoničnom naoružanju. Zbog svoje brzine, pet puta veće od brzine zvuka, i sposobnosti manevrisanja, takvo oružje smatra se načinom da se stekne prednost nad svakim protivnikom.