25.01.2023.

21:46

Foto: Reauters

Planeta

VAŠINGTON VRŠI PRITISAK NA LATINOSE! Stigao 'ladan tuš iz Kolumbije! Ameri se ovome nisu nadali...

Kolumbija nijedan komad ruskog naoružanja sa svoje teritorije neće poslati Ukrajini, poručio je predsednik te zemlje Gustavo Petro.

On je potvrdio da je Vašington zvaničnoj Bogoti predložio da svoje naoružanje ruske proizvodnje isporuči Kijevu, ali da je taj predlog odbijen.

"Tokom razgovora sa američkim generalom Laurom Ričardson i drugim američkim zvaničnicima, rečeno mi je da su zbog nemogućnosti Kolumbije da održava oružje ruske proizvodnje u aktivnoj službi, bili spremni da to urade i pošalju ga u Ukrajinu", rekao je on odgovarajući na pitanje TASS-a.

Prema rečima kolumbijskog predsednika, naoružanje ruske proizvodnje koje njegova zemlja koristi nalazi se u lošem stanju zato što već neko vreme nisu u mogućnosti da ga održavaju na adekvatan način.

General američke vojske Laura Ričardson izjavila je nedavno da Venecuela, Kuba, Nikaragva i još šest latinoameričkih država imaju rusko naoružanje, kao i da SAD rade na tome da ga one "zamene oružjem američke proizvodnje, ako pristanu da rusko pošalju Ukrajini".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ovakva inicijativa ima "pravna ograničenja", ali da će Rusija pomno pratiti razvoj događaja.