29.01.2023.

15:23

Foto: Tanjug/AP/Reuters

Planeta

DIPLOMATSKA OFANZIVA! Blinken stigao u EGIPAT, slede pregovori sa SNAŽNIM PARTNERIMA Moskve - ODLUČUJE SE SUBINA LIBIJE?!

Blinken će se u Kairu sastati sa predsednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem i ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem kako bi ojačao "strateško partnerstvo" Vašingtona sa Egiptom i podstakao saradnju na regionalnim pitanjima poput tranzicije Sudana i izbora u Libiji, rekla je novinarima Barbara Lif, visoki zvaničnik Stejt departmenta za Bliski istok uoči putovanja.

Nakon posete Kairu, Blinken će se uputiti u ponedeljak u Jerusalim, preneo je Rojters. U razgovorima sa novom izraelskom administracijom koja uključuje ultranacionalističke stranke koje žele da prošire naselja na Zapadnoj obali, Blinken će ponoviti pozive SAD za smirenje i naglasiti podršku Vašingtona rešenju dve države, iako američki zvaničnici priznaju da dugoročni mirovni pregovori nisu verovatni u bliskoj budućnosti, navela je agencija.

Blinken će, takođe, otputovati u Ramalu kako bi se sastao sa predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom, drugim palestinskim zvaničnicima i članovima civilnog društva.

Egipat je tokom prošlog veka bio glavni saveznik Sovjetskog Saveza na Bliskom istoku, a danas važe za veoma bliskog partnera Rusije.

Nakon što je Abdel-Fatah el-Sisi postao predsednik Egipta 2014. nakon vojnog udara, dve zemlje su se još više zbližile.

„Rusija je važan partner Egiptu u različitim oblastima, a odnosi između dve zemlje su na visokom nivou“, rekao je el-Sisi prošle godine, govoreći na konferenciji u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Rusija smatra Egipat „jednim od naših najvažnijih partnera u Africi i arapskom svetu“, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru krajem septembra, kada je poželeo dobrodošlicu novom egipatskom ambasadoru u svojoj zemlji. „U stalnom smo kontaktu sa predsednikom el Sisijem“, dodao je on.

Moskva je kritikovala proteste tokom takozvanog Arapskog proleća. Tada je zbačen bivši egipatski  lider Hosni Mubarak, a zemlja je na kraju došla pod vojnu vlasti pod el-Sisijem, nakon perioda političke nestabilnosti. 

Rusija je takođe jedan od glavnih, ako ne i najveći, dobavljača oružja Egiptu. Egipat, koji ima najveću vojsku u Africi, takođe kupuje dosta oružja od SAD i EU. Međutim, često su Amerikanci i Evropljani postavljali uslove za prodaju oružja, što Rusija nije učinila, piše Dojče vele.

Rusija i Egipat takođe imaju neke spoljnopolitičke paralele. Obe države podržavaju libijskog lidera Kalifu Haftara u libijskom sukobu i ulozi Rusije u Siriji, a kao rezultat toga, za Egipat je izuzetno važno pozicioniranje Moskve u istočnom Mediteranu.