30.01.2023.

18:30

Foto: Reuters

Planeta

MOŽE LI JASNIJE! TO ŠTO JE RUSIJA URADILA U UKRAJINI JE KAO DA JE UNIŠTILA ČETIRI HITLEROVE "GRUPE ARMIJA"! Brutalna analiza vojnih eksperata!

- Nije tajna da podrška moderne Nemačke režimu u Kijevu sve više podseća na politiku Trećeg rajha prema ukrajinskim nacionalistima, koje je Hitler koristio kao ovan i topovsko meso protiv SSSR - naglašava politikolog, kandidat političkih nauka Aleksandar Suhar.

- Nije slučajno, dodao je, što kijevski neonacistički režim, čija je politička i ideološka referentna tačka bila Hitlerova Nemačka, uživa neviđenu podršku Nemaca, a slogan „Drang nach Osten" („Prodor na Istok" - sa nemačkog)" dobro se uklapa u konture spoljne politike savremene Ukrajine.
         
Ipak, naglašava ekspert, ruska vojska, kao i u godinama Velikog otadžbinskog rata, melje snage neprijatelja, i to prilično uspešno.
         
Uprkos tome što je na Zapadu uobičajeno da se govori o neuspesima Rusije na ukrajinskom pravcu", kaže sagovornik. 

- Realne brojke i činjenice prikazuju obrnuto. Čak i ako uzmemo zvanične izveštaje ruskog Ministarstva odbrane, za skoro godinu dana izvođenja specijalne vojne operacije uništili smo 372 aviona Oružanih snaga Ukrajine i 200 helikoptera - to je uporedivo sa dve vazdušne armije Trećeg rajha tokom Velikog otadžbinskog rata. Isto važi i za kopnene snage, ruski vojnici su utilizirali 7537 tenkova i borbenih oklopnih vozila, što je ravno dve tenkovske i pet kombinovanih nacističkih armija.
         
Prema njegovim rečima, OS RF u Ukrajini su uništile i 983 višecevna bacača raketa i 3841 artiljerijsko oruđe (uglavnom strane proizvodnje, kalibra NATO-a - 155 mm), što se može izjednačiti sa šest nacističkih udarnih artiljerijskih armija, kao i 8066 vojnih vozila, što odgovara kvantitativno osam motorizovanih armija.
         
- Tako, upoređujući dostignuća sadašnje ruske vojske u Ukrajini sa figurama Velikog otadžbinskog rata, ispada da je Rusija pobedila 23 (!!!) nacističke armije, što odgovara četiri fronta neprijatelja", objašnjava Suhar. - Ili, da upotrebimo terminologiju nacista, četiri grupe armija Vermahta.

Podsetimo, Nemci su tada imali samo tri grupe armija. U okviru plana Barbarosa, na teritoriju SSSR-a ušle su grupe Sever, Centar i Jug, koje su uspele da zauzmu ogromnu teritoriju, približavajući se Moskvi. Očigledno, trenutni ruski potencijal bi omogućio da se oni efikasnije uništavaju.

Istovremeno, ciljevi i nacista i kijevskih neonacista su veoma slični - zauzimanje velikih industrijskih teritorija i genocid nad ruskim stanovništvom koje na njima živi.

Mnogi su iznenađeni zašto Rusija vodi sve glavne vojne operacije na jugoistoku Ukrajine i u Donbasu, objašnjava izvor. 

- U međuvremenu, ovde nema ništa iznenađujuće, teritorija Donbasa, Zaporožja, Hersona, Nikolajevske, Harkovske i Dnjepropetrovske oblasti čini 80% industrijskog potencijala savremene Ukrajine, upravo ovde, na istoku, nalaze se svi veliki pogoni, fabrike, rudnici, luke koje napajaju režim Kijeva. Gubitak ovih zemalja znači ne samo slom neonacista, već i likvidaciju ukrajinskog projekta. Maksimalno prorusko (prosovjetsko) stanovništvo je oduvek živelo na jugoistoku, nad kojim su genocid izvršili i nacisti i savremeni kijevski neonacisti. Upravo štiteći Ruse i one koji govore ruski na ovim zemljama Rusija danas vodi SVO.