30.01.2023.

22:39

Foto: AP PHOTO

Planeta

BAJDEN ODJAVIO ZELENSKOG, SAD NEĆE DATI F-16 UKRAJINI! Vojni eksperti objašnjavaju i zašto! Za ruske Su-35 bez pokrića AVACS-a bili bi "topovsko meso"!

Rusija je ranije uputila protesnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova RF saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov primetio je da bi pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada imalo negativan efekat.

Vojni stručnjaci, međutim, imaju drugačije objašnjenje zašto američki F-16 neće završiti u Ukrajini! Pa zato jer bi postali „topovsko meso" za ruske Su-35!

Kijev, podsetimo, od samog početka ukrajinskog sukoba zahteva da zapadne zemlje obezbede borbene avione kako bi povratile prevlast u vazduhu. Posebno su se često javljali zahtevi za snabdevanje američkih lovaca 4. generacije F-16. 

Nakon što su SAD i njeni NATO saveznici odlučili da pošalju teške tenkove u Ukrajinu, ponovo je postalo aktuelno pitanje prebacivanja borbenih aviona. Pentagon je već naveo, da SAD ne isključuju snabdevanje ukrajinske vojske sa F-16 lovcima.

Veteran indijskog vazduhoplovstva Vijinder K. Takur ističe da će F-16 brzo biti uništeni, pošto u Ukrajini neće moći da rade u sprezi sa američkim E-3 Sentri - avijacijskim sistemima za radio detekciju i navođenje.

- Bez pokrića sistema AVACS, ukrajinski F-16 će postati topovsko meso za Su-30SM i Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije,  koji će leteti pod okriljem radara u režimu patrole i nadmoći u vazduhu, 24 sata sedam dana u nedelji preko linije fronta.