31.01.2023.

07:41

Foto: Reuters

Planeta

HOĆE LI GA BAJDEN SPASITI?! Bolsonaro strahuje od LINČA u BRAZILU, po SVAKU cenu želi da OSTANE NA FLORIDI, ako ga Vašington odbije...

Vest o prijavi prvi je objavio "Fajnenšel tajms", citirajući Bolsonarovog advokata za imigraciona pitanja, Felipea Alešandra. Nakon što je AP kontaktirao njegovu advokatsku firmu, vest je potvrđena.

Bolsonaro je napustio Brazil i otišao u američku državu Floridu 30. decembra, dva dana pre nego što je inaugurisan njegov rival Luiz Inasio Lula da Silva. Nedelju dana kasnije, nekoliko hiljada Bolsonarovih pristalica upalo je u najvažnije državne zgrade, tražeći da se ponište izbori i Lula proglasi gubitnikom na predsedničkim izborima održanim prošlog oktobra. U Brazilu ispituju da li je

Bolsonaro imao bilo kakvu ulogu u podsticanju napada na predsedničku palatu, Kongres i Vrhovni sud u Braziliji. AP navodi da se pretpostavlja, ali da ne postoji zvanična potrvrda, da je Bolsonaro ušao u SAD na A-1 vizu koja se daje šefovima država.

Ukoliko je tako ušao, ima 30 dana da ili napusti SAD ili da reguliše svoj status sa Ministarstvom za unutrašnju bezbednost. Bolsonaro je odseo u kući u Orlandu, na Floridi.