31.01.2023.

10:05

Foto: Tanjug/AP

Planeta

UKRAJINCI SE POVLAČE! Rogov: Trupe napustile prvu liniju odbrane u regionu Zaporožja!

 

„Ukrajinske trupe su skoro svuda napustile prvu liniju odbrane i prešle na spremne položaje na drugoj i trećoj liniji“, rekao je Rogov za RIA Novosti. Prema njegovim rečima, cilj ofanzivne operacije je postignut, planovi ukrajinske armije da krene u ofanzivu u Zaporožju na neko vreme su osujećeni.

"Naša vojska je oslobodila nove linije. Zauzela ih je i sada ima povoljniji taktički i strateški položaj na Zaporoškom frontu. Naša vojska je uspela da preuzme devet naselja pod vatrom ili operativnom kontrolom", naglasio je Rogov.

Ranije je saopšteno da je ruska vojska u januaru pokrenula lokalne ofanzivne operacije na liniji fronta Zaporožje. Borbe se vode skoro duž cele linije fronta, ali glavni pravci su u oblasti gradova Orehov i Guljajpole.

Zaporoška oblast je postala subjekt Ruske Federacije nakon referenduma koji je tamo održan, čije rezultate Kijev ne priznaje. Danas je više od 70% Zaporoške oblasti pod kontrolom Rusije , a regionalni centar, grad Zaporožje, ostaje pod kontrolom ukrajinskih trupa.