02.02.2023.

09:54

Foto: AP/Reuters/Google Maps/Fotomontaža

Planeta

ALARM U KIJEVU! Reznikov naredio OFICIRIMA pripremu za JURIŠ 500.000 Rusa preko GRANICE na GODIŠNJICU RATA, vojska ČEKA, ako Putin naredi...

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov upozorio je da Rusija priprema novu ofanzivu koja bi mogla da počne već 24. februara, na prvu godišnjice ruske invazije. On tvrdi da je Rusija pripremila stotine hiljada vojnika kako bi "nešto pokušala" za godišnjicu početka rata, javlja BBC.

"Službeno su najavili 300.000, ali kad vidimo snage nagomilane na granicama, procenjujemo da se radi o znatno većoj brojci", rekao je Reznikov za francusku televiziju BFM. Iz BBC-a navode kako nisu mogao nezavisno da provere tvrdnje Reznikova.

Očekuju se i ruska ofanziva i ukrajinska kontraofanziva

Ruska prolećna ofanziva, baš kao i ukrajinska kontraofanziva, već se dugo vremena smatraju verovatnim. Američki Institut za ratne studije, nedavno je objavio da bi Moskva mogla da pokrene "odlučnu akciju" i pokrene "veliku ofanzivu" na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar obrane rekao je da će ukrajinski komandanti uoči očekivane ruske ofanzive imati zadatak da "stabilizuju front i pripreme se za kontraofanzivu".

"Verujem da će ova godina biti godina naše vojne pobede", tvrdi Reznikov, dodavši kako ukrajinske snage "ne smeju da izgube inicijativu" koju su imale u proteklim mesecima.

"Ništa ne sugeriše da je Putin promenio svoje ciljeve"

Njegovi komentar stižu u trenucima kad ukrajinski obaveštajci tvrde da je ruski predsednik Putin naredio svojim snagama da zauzmu istočnu regiju Donbas do kraja proleća. Ipak, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da "nema indikacija da je Putin ograničio svoje vojne ciljeve na osvajanje istočnih regija Ukrajine".

"I dalje aktivno nabavljaju nova oružja i još municije. Jačaju sopstvenu proizvodnju, ali i nabavljaju još oružja od drugih autoritarnih država poput Irana i Severne Koreje", rekao je Stoltenberg, pa dodao: "Ono što je najvažnije, ne vidimo nikakve znakove da je predsednik Putin promenio cilj ove invazije - kontrolu nad Ukrajinom. I sve dok je tako, moramo biti spremni na dug sukob".

Žestoke borbe u Donbasu

U međuvremenu, zamenica ukrajinskog ministra obrane, Hana Maljar, rekla je da se u Donbasu nastavljaju žestoke borbe. Ruske snage i privatna vojna kompanija Vagner pokušavaju da osvoje grad Bahmut.

Dodala je i kako ruske snage takođe pokušavaju osvojiti grad Liman, važno rusko logističko središte koje su ukrajinske snage oslobodile u oktobru prošle godine. "Ruske snage aktivno pokušavaju da dođu do granica regija Donjeck i Lugansk. Naši vojnici brane svaki centimetar ukrajinske teritorije", objavila je na aplikaciji Telegram.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoć upozorio da situacija na frontu predstavlja "veliki ispit za vojsku".

"Beležimo porast neprijateljskih aktivnosti na bojišnici na istoku. Situacija je sve teža", naveo je.