06.02.2023.

10:42

Foto: Printscreen Twitter

Planeta

SRUŠEN ZAMAK IZ RIMSKOG DOBA! Zemljotres RAZORIO spomenik pod zaštitom UNESKA, planeta IZGUBILA NEPROCENJIVO istorijsko BLAGO!

Delovi dvorca Gaziantep, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, uništeni su u zemljotresu, a njegovi delovi razbacani po putu.

"Gvozdene ograde oko zamka bile su razbacane po okolnim trotoarima. Urušio se i potporni zid pored dvorca. U nekim bastionima uočene su velike pukotine. Kupola i istočni zid istorijske džamije Širvani, koja se nalazi pored zamka i za koju se navodi da je izgrađena u 17. veku, takođe su delimično urušeni", navodi turski CNN, pozivajući se na agenciju Anadolija.

Prema arheološkim iskopavanjima, zamak je prvi put izgrađen kao osmatračnica u rimskom periodu, od drugog do četvrtog veka nove ere, i vremenom je proširivan. Sadašnji oblik dobio je između 527 i 565. godine, tokom perioda vizantijskog cara Justinijana I.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni pogodio je rano jutros Gaziantep, a osetio se i u Siriji. Prema zvaničnim podacima najmanje 284 osoba je stradalo, a više od 2.300 je povređeno u Turskoj, dok je u Siriji za sada stradalo 237 osoba, a povređeno je 639. (Kraj) lol/drm