08.02.2023.

09:55

Foto: Tanjug/AP

Planeta

UKRAJINA NA IZDISAJU! Masovna POGIBIJA kod Svatova ŠOKIRALA ZAPAD, Amerikanci pišu o JEZIVIM prizorima u DONBASU - "SVE JE NATRPANO TELIMA!"

Prema njegovim rečima, ruski obaveštajci trenutno znaju za gubitke u 14., 92., 25., 81. i 95. brigadi Oružanih snaga Ukrajine, a u 103. brigadi teritorijalne odbrane oko 30 ljudi se vodi kao nestalo, prenosi TASS .

Maročko tvrdi da Kijev prikriva stvarne gubitke ukrajinskih snaga.

"Ukrajinsko rukovodstvo je poslalo specijalna naređenja trupama i civilnim strukturama da prikriju stvarne ljudske gubitke u zoni aktivnih neprijateljstava. Zabranjen je prevoz tela poginulih tokom dana, kao i obeležavanje tereta. Pored toga, prilikom transporta potrebno je koristiti civilna vozila sa zatvorenim tipom prikolice", rekao je oficir Narodne milicije LNR Andrij Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke, a prenose RIA novosti.

On je izneo tvrdnju da su, prema navodnim obaveštajnim podacima, ukrajinski medicinski radnici dobili naređenje da ne šire podatke o broju i stanju vojnog osoblja. Kako on kaže, zabranjeno je fotografisanje i video snimanje u medicinskim ustanovama i mrtvačnicama bez zvaničnog zahteva i naknadne dozvole organa za sprovođenje zakona.

Američki list Njujork tajms izveštavao je o popunjenim mrtvačnicama i velikim gubicima ukrajinskih trupa u Donbasu.

Prema pisanju lista, u jednoj od frontovskih bolnica na teritoriji koju kontroliše Kijev, jedna mrtvačnica je bila potpuno natrpana telima ukrajinskih vojnika, a u bolnici su nosila sa ranjenicima stajala čak i u hodnicima, prenose RIA Novosti .

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u novembru govor u kome je tvrdila da je tokom sukoba ubijeno „više od 100.000 ukrajinskih vojnih oficira“. Video je, međutim, kasnije obrisan i ponovo postavljen bez procene žrtava nakon što je izazvao gnev u Kijevu, koji je tvrdio da je reč o „osetljivim informacijama“ koje bi trebalo da objave samo najviši ukrajinski zvaničnici.