10.02.2023.

13:20

Foto: printscreen

Planeta

DOKLE IDE LICEMERJE AMERIKE I EU?! Pokazali pravo lice: Da li je moguće da zbog ovoga ne žele da pomognu Siriji?!

Scene zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriji u noći između nedelje i ponedeljka potresle su čitav svet, a nema čoveka kog nisu pogodili snimci užasa koji je zadesio ta dva naroda. Više od 21.000 poginulo je u ovoj katastrofi, a ceo svet se udružio kako bi pomogao ljudima koji su ostali bez porodice, doma...

Ipak, pomoć prema Turskoj je daleko veća za razliku od Sirije, kojoj je možda ta pomoć potrebnija, jer se nalazi u ratu od 2011. godine. Racionalnog objašnjenja nema, a od svih velikih svetskih sila jedino je Rusija ta koja je odmah poslala pomoć Sirijcima. Sa druge strane, Zapad predvođen Amerikom i dalje ćuti jer, kako kažu, nemoguće je poslati pomoć zbog sankcija koje su uvedene zbog rata. 

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator ističe za Informer.rs da je situacija katastrofalna i da Zapad na ovaj način vrši pritisak na sirijske vlasti. 

Informer

Boško Jakšić

- Ne mogu da znam šta će odlučiti u Briselu, ali rezervisanost je sramna! Mi imamo situaciju da se i Amerika i EU zbog sankcija ustežu da obilnije pomognu Siriji, iz čisto polčitičkih razloga. Solidarnost Zapada pada na ispitu, a očigledno je i predsednik Sirije Bašar Al Asad na ispitu. Pošto on insistira da pomoć mora da ide preko Damaska i na taj način želi da kontroliše raspodelu sredstava, Zapad sa druge strane polazi pod pretpostavkom da će on deliti pomoć u krajevima koje sirijska vlast kontroliše - objašnjava Jakšić. 

Sankcije Sirije ne utiču na pomoć Crvenog krsta Srbije

Među onima koji će svoju pomoć pružiti svim ugroženim i u Turskoj i u Siriji je Crveni krst Srbije.

– Crveni krst Srbije prikuplja novčanu pomoć za najugroženije stanovništvo obe zemlje – i Sirije i Turske. Činjenica da je Sirija pod sankcijama ni u kojem slučaju ne utiče na rad Crvenog krsta Srbije i napore da se što više pomoći prikupi kako bismo doprineli globalnim nastojanjima da se pomogne najugroženijim stanovnicima Turske i Sirije - rekla je za Sanja Drezgić Ostojić, koordinator za pripreme za nesreće i delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije.

Naš sagovornik dodaje da je ova politizacija Amerike i EU pogubna po obične ljude. 

- Simbolički gestovi Amerike su isuviše malo za ovako katastrofalnu situaciju, a plašim se da je već kasno za konkretnu pomoć. Postoji hipotetička mogućnost da se Zapad iskupi u pomoći rekonstruikcije, ali su propustili da pomognu ljudima koji su bez hrane i lekova. Situacija u Siriji je znatno teža nego u Turskoj, jer je ta zemlja pogođena građanskim ratom. Vlasti Zapada se igraju politike u vreme kada je to apsolutno neprimereno. 

Jakšić za naš portal tvrdi i da Evropska unija na neki način samo verbalno ohrabruje članice da pojedinačno pomažu, ali da ne vidimo neke organizovane kontigente pomoći, kada je ona više nego neophodna. 

- Sve je prepušteno individualnoj inicijativi zemalja, a nema priče o organizovanoj pomoći na kolektivnom nivou EU koja ima daleko značanije fondove za pomoć u ovakvim situacijama

Sirija: Zapadne sankcije pogoršavaju katastrofu 

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Sirije Fajsal Mekdad apelovao je na evropske zemlje da pošalju toj državi veću pomoć posle razornog zemljotresa rekavši da sankcije nisu izgovor.

- Za pomoć iz Evrope nisu potrebni zahtev ni administracija, jer humanitarna pomoć nije predmet sankcija, tako da one ne mogu biti izgovor -  rekao je on.

- Sve bolnice u Siriji leče žrtve zemljotresa - rekao je Mekdad za libansku televiziju Al Mayadeen.

On je dodao da je Sirija preko svojih ambasadora tražila međunarodnu pomoć za rešavanje posledica katastrofe.

- Mnoge zemlje su poslale pomoć Siriji i zahvaljujemo svim liderima koji su nas kontaktirali. Ipak, situacija je veoma teška i bez obzira na obim upućene pomći, Siriji treba više - naglasio je.

Sirijski zvaničnici odavno tvrde da zapadne sankcije sprečavaju obnovu u delovima zemlje koji su razoreni tokom dvanaestogodišnjeg konflikta, prenosi Rojters.

Sa druge strane, američki i evropski zvaničnici navode da sankcije imaju za cilj da izvrše pritisak na vladu da prihvati politički proces koji bi mogao da okonča sukob.