11.02.2023.

07:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

KIJEV ŽELI DA SE NATO DIREKTNO SUKOBI SA RUSIJOM! Zelenski opet pokušao da izazove svetski rat

On je u petak izjavio da su ruske krstareće rakete, ispaljene iz Crnog mora u najnovijem napadu na Ukrajinu, narušile vazdušni prostor Rumunije, koja je članica NATO. Zvanični Bukurešt je to brže-bolje negirao.

Izazov

Današnje rakete su izazov za NATO. To je teror, koji može i mora biti zaustavljen
Voldimir Zelenski

Blizu Rumunije

Zelenski je, govoreći o novom ruskom masivnom napadu na Ukrajinu, izjavio da je ispaljeno 70 raketa, od kojih je ukrajinska vojska navodno oborila čak 60.

- Nekoliko ruskih raketa proletelo je kroz vazdušni prostor Moldavije i Rumunije. Današnje rakete su izazov za NATO, za kolektivnu bezbednost. To je teror, koji može i mora biti zaustavljen. Svet ga mora zaustaviti - kazao je Zelenski.

Informer

NATO vojnici

I glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužnji takođe je izjavio da su ruske rakete narušile prostor Moldavije i Rumunije.

- Dve ruske rakete uletele su u vazdušni prostor Rumunije i Moldavije, pre nego što su odletele ka Ukrajini. U pitanju su bile dve krstareće rakete tipa 'kalibar', koje su doletele sa Crnog mora - kazao je Zalužnji.

Međutim, rumunsko ministarstvo odbrane odmah je to demantovalo, saopštivši da su njihovi radari otkrili ruske projektile, ali da oni nisu ušli u vazdušni prostor te zemlje "ni jednog jedinog trenutka".

- Sistem vazdušne kontrole je detektovao vazdušni objekat koji je lansiran sa Crnog mora, sa ruskog broda u blizini poluostrva Krim. Najverovatnije se radi o krstarećoj raketi koja je ušla uvazdušni prostor Ukrajine, Moldavije, a onda se vratila u Ukrajinu, bez ijednog sekunda provedenog u rumunskom prostoru. Projektil je proleteo blizu Rumunije, a najkraća razdaljinaizmeđu njega i državne granice u jednom trenutku bila je 35 kilometara - saopštilo je rumunsko ministarstvo.

Nad Pridnjestrovljem

Međutim, istina je da je jedan od projektila u petak ušao u vazdušni prostor Moldavije.

Informer

- U petak u 10.18 projektil je ušao u vazdušni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mokra u regionu Pridnjestrovlje i kasnije iznad grada Čošauti u okrugu Soroca. Kretao se prema Ukrajini - saopštilo je moldavsko ministarstvo odbrane.

Moldavija nije navela da se radilo o ruskom projektilu, ali je zbog incidenta na razgovor pozvala ruskog ambasadora.

Inače, Pridnjestrovlje je otcepljeni region od Moldavije, u kojem se nalaze ruske snage.