12.02.2023.

06:30

Foto: Tanjug/AP

Planeta

NEŠTO VEOMA LOŠE ODVIJA SE U POZADINI?! POZNATI GEOSTRATEG UPOZORIO UKRAJINU! Idu teški dani, Rusi polako pokazuju šta mogu, ali iza brda valja se mnogo veća OPASNOST ZA SVE!

 

Fridman smatra da se Ukrajina kreće ka novoj opasnoj prekretnici. On to ovako objašnjava:

- Donedavno su ukrajinske snage obično zaustavljale ruske napade. Ne svuda, ali dovoljno često da spreče Rusiju da osvoji teritoriju ili da pobedi. Međutim, u poslednjih mesec dana, Rusija je počela da se potvrđuje na frontu. Ako ovo postaje norma, Ukrajina će se suočiti sa ozbiljnim problemima.

Trenutna slabost ukrajinske vojske je, kaže Fridman, zbog nedostatka raketa većeg dometa.

- Nema dovoljno naoružanja koje bi moglo da spreči Ruse da dobiju pojačanje i zalihe. Rakete dugog dometa koje isporučuju SAD uskoro će biti u rukama Ukrajine - kaže Fridman.

Međutim, upozorava da se istovremeno povećava još jedna opasnost: Rat će eskalirati u direktan sukob SAD i Rusije.

- U stvari, Vašington je naredio Ukrajini da ne koristi municiju u punom dometu, ali spremnost Ukrajine da koristi oružje manje od punog dometa je upitna - kaže  Fridman.

Po njegovoj logici, time se ugrožava prećutni dogovor koji je do sada bio na snazi: Rusija neće biti napadnuta na njenoj teritoriji, ali neće ni granatirati američke baze u Poljskoj. Ako bilo koja strana poremeti tu ravnotežu, "sve opklade bi bile izgubljene", upozorava Fridman i zaključuje:

- Svi ratovi su složeni, ali svi ratovi imaju i političku dimenziju. SAD će isporučiti rakete dugog dometa, što ima smisla u logici Hladnog rata. Međutim, ako bilo koja kontrola oružja ne funkcioniše, to može dovesti do neočekivanih događaja koji nikada neće doneti dobro.