13.02.2023.

00:15

Foto: AP/Reuters/Printscreen Twitter

Planeta

KIJEVU PRETI OPSADA?! Britanci UPOZORAVAJU Zelenskog, Putin NIJE ODUSTAO od GLAVNOG CILJA, sprema se MUNJEVITI UDAR sa SEVERA?!

On je za britanski Tajms komentarisao budućnost rata u Ukrajini.

Sukob je započeo 24. februara prošle godine, munjevitim udarom moskovskih snaga prema Kijevu. Rusi nisu uspeli da zauzmu Kijev, ali kako se bliži godišnjica rata, režim Volodimira Zelenskog i vojna komanda opet su digli uzbunu zbog neizbežne velike ruske ofanzive.

Poređenje Kijeva i Londona 40-ih

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, upozorio je prošle nedelje da je "Kijev bio i još uvek je prava meta Rusa". Vladimir Putin bi mogao da napadne grad u bliskoj budućnosti, baš kao što je plan Ćerčil-Ismej u ono vreme bio napravljen za London, međutim, malo je verovatno da će ga osvojiti, jer će Kijev pružiti snažan otpor, smatra Klark.

Kako navodi analitičar, Kijev je na početku rata bio više nego spreman za borbu, a veruje da će nakon bombardovanja širom zemlje biti još spremniji. Rusi bi mogli da formalno stave Kijev pod opsadu. To bi bilo kao bitka za Staljingrad 1942. i 1943. godine, a Rusi bi u tom slučaju izgubili svojih vojnika, tvrdi Klark.

On smatra da bi ruske snage svakako mogle da obave bolji posao u okruživanju Kijeva nego prošle godine. Ali, šta bi onda usledilo? Kijev je istorijski i arhitektonski dragulj u kruni slovenske kulture. Osnovan je 482. godine, gotovo 400 godina prije Novgoroda, jednog od najstarijih gradova Rusije, a više od 650 godina prije Moskve i 1200 godina prije Sankt Peterburga.

Dugotrajno bombardovanje

Ruske snage bi mogle da ga opkole i bombarduju ga sve dok ga ne poruše, kao što se desilo u Marijupolju. Ipak, Kijev zauzima gotovo četiri puta veće urbano područje.

Nijedna od ovih opcija ne nagoveštava pobedničku strategiju za Moskvu, smatra Klark. Ruski predsednik Putin imao bi sreće da, čak i ako se ostvare ti scenariji, preživi političke posledice. Nadolazeća ruska ofanziva, za koju neki tvrde da je već i započela, verovatno će se usresrediti na zauzimanje ostatka Donbasa, kao i zauzimanje celokupne crnomorske obale Ukrajine, tvrdi analitičar.

Klark navodi kako Kijev ima malo vremena za okupljanje oklopne brigade, te da su Ukrajini potrebni borbeni avioni. Ako budu imali dovoljno vremena za stvaranje novih kombinovanih oružanih formacija, Ukrajinci će imati veće šanse za vraćanje dela teritorija izgubljenih prošlog februara, smatra Klark.