13.02.2023.

06:45

Foto: AP/Photo

Planeta

ŠTA TO SPREMAJU GERASIMOV I SUROVIKIN! Šta će im 5.750 tenkova i BVP, 2.700 topova, 810 VBR, 700 aviona i helikoptetra - KREĆE LI TO MOSKVA NA KIJEV?!

I u Pentagonu, i u Kijevu, i u vrhu NATO očekuju rusku veliku „zimsku ofanzivu"

Rusku „zimsku ofanzivu" - ofanzivna dejstva velikih razmera i sa velikim ambicijama - očekuju i u Kijevu, i u Vrhu NATO, i u Pentagonu.
        
Očekuju i sa ruske strane fronta, ali se - iz razumljivih razloga - ne udara na velika zvona.
        
Uticajni američki list Foreign Affairs čak je, sa pozivanjem na vojne izvore u Kijevu, objavio: da su generali Valerij Gerasimov i Sergej Surovikin za „skoru ofanzivu" već nagomilali: stotine hiljada vojnika, 1800 tenkova, 3950 borbenih mašina pešadije i drugih oklopnih vozila, 2700 artiljerijskih sistema, 810 višecevnih raketnih bacača „Grad" i „Uragan, 400 borbenih aviona i 300 helikoptera.
        
Ovim povodom je vojni analitičar Mihail Onufrienko primetio:
        
- Sa takvom silom bi se moglo krenuti i na Kijev. Od grada Sumi, koji je uz granicu sa Rusijom, do Kijeva je vazdušne linije tek nešto više od 200 kilometara, a putem - oko 300. Velike operacije, po pravilu, imaju najveće šanse na uspeh. Samo, za ovakvu če našim rukovodećim generalima biti potrebna gvozdena jaja".

Iz Kijeva „cure" informacije da Ukrajinci ne samo utvrđuju granice prema Rusiji i Belorusiji, nego i da šalju trupe iz svoje „strateške rezerve" (osam elitnih brigada) da brane moguće ruske udare prema Harkovu i Zaporožju.
        
A komandant donjeckog bataljona „Vostok" u Ministarstvu unutrašnjih poslova DNR, Aleksandar Hodakovski, za sadašnje stanje na frontovima rekao: Uleteli smo u gradove, ali ponegde polako napredujemo. Ali, to zavarava. U ovim trenucima se prave neki grandiozni planovi. Za njihovu realizaciju se koncentrišu impresivna sredstva".
       
Hodakovski, naravno, ne otkriva previše:
       
- Problemi će se rešavati u narednim nedeljama. Dakle: uskoro.
        
Ostaje da se vidi: hoće li ruska ofanziva početi tek nakon što padnu Bahmut (Artjomovsk) i Seversk.
        
Nezavisno od toga, oba će pasti narednih dana... 

Istovremeno, britanski general Rupert Džons upozorava da Ukrajina može uskoro izgubiti Harkov, Zaporožje i Artjomovsk, prenosi Ekspres