15.02.2023.

14:11

Foto: Twiter Printscreen

Planeta

(VIDEO) SELO PUKLO NA POLA! Snimak DRONOM iz TURSKE pokazao PRAVU RAZMERU UNIŠTENJA izazvanog zemljotresom - KAKO JE OVO MOGUĆE?!

Broj poginulih u Turskoj i Siriji zemlje prešao je 41.000, a preživeli koji su ostali bez domova nose se i sa zimskim temperaturama.

- Nastavićemo da radimo dok ne pronađemo i poslednjeg građanina koji je ostao ispod urušenih zgrada - rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u utorak, nakon sastanka vlade održanog u sedištu Uprave za katastrofe i hitne slučajeve (AFAD).

Procena štete na nekoliko desetina hiljada uništenih zgrada biće gotova za nedelju dana, a obnova će početi za nekoliko meseci, tvrdi turski predsednik.

- Obnovćemo sve kuće i radna mesta, uništene ili nenastanjive zbog potresa, i predaćemo ih pravim vlasnicima - dodao je. 

U potresu je povređeno više od 105 hiljada ljudi, a više od 13 hiljada još uvek u bolnicama, rekao je Erdogan. 

Turski mediji pišu kako je selo u okrugu Dogansehir u Malatiji bukvalnoprepolovljeno. Južni deo sela, pišu, spustio se za dva metra, dok su na severu kuće ostale netaknute. Mediji navode da je pukotina duga 16 kilometara.