18.02.2023.

08:32

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"RUSI GRIZU KUĆU ZA KUĆOM!" Cure detalji brutalnih borbi u Marinki, tamo ruske trupe napreduju, ali ono što je pod zemljom...

 

Ruske trupe zauzele su sve glavne visove u okolini Bahmut (ruski Artjomovsk), rekao je Kimakovski, navodeći i da konrolišu i preostali koridor, što značajno smanjuje sposobnost Oružanih snaga Ukrajine da transportuju ljudstvo i municiju.

Pored toga, prema njegovim rečima, jedinice stranih plaćenika dovode se na pravac Bahmuta iz okoline Lavova.

- To su Poljaci, čuju se i francuski i engleski - rekao je Kimakovski u emisiji Solovjev uživo.

Određenih uspeha ima i na pravcu Marinke. U samoj Marinki ruske trupe napreduju, "grizu kuću za kućom".

Kimakovski je rekao da je ukrajinska vojska grad pretvorila u utvrđeni prostor sa betoniranim rovovima, kućama, podrumima i širokom mrežom tunela.

- Na primer, podrumi međusobno povezuju privatne kuće. Kada je jedna kuća granatirana, oni beže u drugu - objasnio je Pušilinov savetnik.

Napomenuo je da su artiljerija i tenkovi od velike pomoći u osvajanju položaja. On je rekao i da se trenutno vode žestoke borbe na Ugljedaru, gde ruske snage "okivaju neprijatelja".

Govoreći o humanitarnoj operaciji u Soledaru, Kimakovski je ukazao na konstantno granatiranje od strane Oružanih snaga Ukrajine iz „zapadnih haubica“, zbog čega je još uvek nemoguće u potpunosti izvršiti.

- Čim se situacija stabilizuje, grupa Ministarstva za vanredne situacije će posetiti grad, organizovati tamo skladišta hrane i odmah početi da pruža humanitarnu pomoć - rekao je Kimakovski, prenosi TASS.