16.02.2023.

11:08

Foto: Pixabay

Planeta

OBARAĆE RUSKE SATELITE!? Jeziva pretnja DIGLA RUSIJU NA NOGE, Moskva može izgubiti KONTROLU nad NUKLEARNIM NAORUŽANJEM?!

Njihovo lansiranje može biti sakriveno tokom lansiranja aparata „OneWeb“ ili „Starlink“ u svemir, izjavio je načelnik Vojno-kosmičke akademije „Možajski“ general-major Nikolaj Nestečuk.

- U sadašnjoj fazi se razvijaju, a neki modeli su razvijeni, testiraju se, takozvana mala borbena kosmička sredstva. Ona su u stanju da izvedu prikriveni manevar, susret sa našom svemirskom letelicom i njeno onesposobljavanje u bilo kojim uslovima, u bilo kom trenutku - rekao je Nestečuk na okruglom stolu u Savetu Federacije posvećenom 40. godišnjici Strateške odbrambene inicijative SAD.

On je objasnio da američka mala borbena svemirska sredstva mogu biti lansirana u orbitu kao deo višesatelitskih niskoorbitalnih komunikacionih sistema kao što su „OneWeb“ ili „Starlink“. Osim toga, kao nosač malih borbenih svemirskih sistema danas se aktivno koristi vazdušni-kosmički aparat za višekratnu upotrebu tipa Iks-37B (X-37B).

- Ovo, sa svoje strane, predstavlja pretnju kosmičkog napada na kritično važne letelice naše zemlje. Šta znači onesposobiti letelicu koja obezbeđuje komunikacije i telekomunikacije? To znači izgubiti kontrolu, pre svega, nad strateškim nuklearnim snagama, što se ne sme dozvoliti - naglasio je načelnik akademije.