16.02.2023.

19:30

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

Planeta

PUTIN JE NA ČETIRI BITNE TAČKE NADIGRAO ZAPAD, POSLEDICE SU OČIGLEDNE... Harvardski profesor objasnio kako zaista stoje stvari!

Prvo je naveo da je ruski lider s pravom tvrdio da je njegova zemlja u stanju da izdrži pritisak Zapada jer antiruske sankcije nisu imale pravi uticaj na rusku ekonomiju, a potražnja za ruskim energetskim resursima je dovoljno visoka da drži ekonomiju zemlje uz blagi pad BDP-a.

Dodao je da je Putin bio u pravu i što je verovao da će ruski narod podržati njegov politički kurs i sa razumevanjem se odnositi prema specijalnoj operaciji u Ukrajini i sukobu sa Zapadom.
          
Volt priznaje i da je predsednik RF dobro procenio da će druge države slediti sopstvene interese, zbog čega je odnos prema specijalnoj operaciji u Donbasu u celom svetu drugačiji nego što su na Zapadu priželjkivali:
         
- Evropa, Sjedinjene Države i još neke zemlje odreagovali su oštro i odlučno, ali ključne članice globalnog juga i neke druge istaknute zemlje (kao što su Saudijska Arabija i Izrael) nisu.
          
Kao četvrtu bitnu tačku na kojoj Kremlj nije omanuo, Volt je naveo:
           
- Putin je bio u pravu i u procenjivanju da je sudbina Ukrajine važnija za Rusiju nego za Zapad. Stoga je malo verovatno da će SAD poslati trupe u Donbas.