18.02.2023.

18:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"ZADAVIĆE IH" Zelenski u potpunoj paranoji, ubeđen da Moskva neće stati posle Ukrajine - ako mu Zapad ne pošalje oružje - moguć OPŠTI NAPAD NA OVU ZEMLJU!

 

Pentagon je najavio dodelu ugovora vrednog milijardu dolara za povećanje proizvodnje artiljerijske municije od 155 mm, koju ukrajinska vojska uveliko koristi u ratu sa Rusijom. 

Zelenski je insistirao da je od vitalnog značaja da Ukrajina brzo dobije više oružja u ratu protiv Rusije. Lider Kijeva tvrdi da, dok Zapad još pregovara o isporuci tenkova, Kremlj traži načine da „zadavi“ Moldaviju.

I američki državni sekretar Entoni Blinken, nakon sastanka sa predsednicom Moldavije Majom Sandu na marginama 59. Minhenske konferencije o bezbednosti, izrazio je zabrinutost zbog “zavereničkih pokušaja koji dolaze iz Rusije kako bi se destabilizovala vlada u Moldaviji”. 

On je poručio da ceni napore koje ta zemlja ulaže da bi se zaštitila. 

SAD čvrsto stoje uz Moldaviju u podršci njenoj bezbednosti, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i reformskim naporima koje preduzimaju predsednik i vlada, saopšteno je iz Stejt departmenta. 

Predsednica Moldavije Maja Sandu zahvalila je Sjedinjenim  Državama na sveobuhvatnoj pomoći koju ta zemlja dobija “u suočavanju sa teškim izazovima u energetici, ekonomiji, bezbednosti”, dodaje se u saopštenju.