19.02.2023.

15:30

Foto: Reuters

Planeta

"SVI SU GORI OD PUTINA!" Makron raskrinkao PLANOVE za SMENU VLASTI u Rusiji, pozvao na PREGOVORE sa ruskim liderom - NE POSTOJI ALTERNATIVA!

On smatra da da će u nekom trenutku doći do pregovora sa Vladimirom Putinom.

- Budimo jasni, uopšte ne verujem u promenu režima, a kada čujem da mnogo ljudi poziva na promenu režima, pitam ih: Koju promenu? Ko je sledeći? Ko vam je vođa? - rekao je Makron.

Pojasnio je da ne veruje da će demokratsko rešenje nastati iz civilnog društva u Rusiji nakon toliko godina učvršćivanja pozicije Moskve i sukoba. Dodao je da ne vidi alternativu za Putina, koga, po njegovom mišljenju, treba dovesti za pregovarački sto.

- Sve druge opcije koje nisu Vladimir Putin trenutno mi deluju gore - zaključio je Makron.

Zaharova: Makron priznao pokušaje Zapada da promeni vlast u Rusiji

Pomirljiva retorika u izjavama francuskog predsednika Emanuela Makrona je priznanje francuskog lidera da je Zapad godinama pokušavao da promeni vlast u Rusiji, napisala je na Telegramu portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na intervju Makrona koji je dao francuskim medijima, u kome je izjavio da Francuska nikada nije želela poraz Rusije i nikada neće podržati takav stav, za razliku od mnogih istočnoevropskih zemalja. Zaharova je ukazala i na niz neslaganja u stavu Makrona.

Informer

- Što se tiče izjave ‘nikada’, Francuska nije nastala pojavom Makrona - ostaci Napoleona, koji je poštovan na državnom nivou, počivaju u centru Pariza... Francuska je članica NATO-a, a Alijansa je u svim dokumentima Rusiju registrovala kao protivnika. Pariz se možda opirao, ali nije mogao ništa da učini i solidarisao se. Isporuke oružja u pozadini izjava o tome da je nedopustiva pobeda Rusije nemaju nikakav logičan zaključak, osim jednog – žele naš poraz - navela je ona.

Zaharova je podsetila da je Makron otvoreno priznao na Minhenskoj konferenciji za bezbednost da se Zapad godinama bavio ne samo mešanjem u unutrašnje poslove Rusije, već je pokušao i da promeni vlast.

- Odnosno, on je stalno bio sagovornik ruskom rukovodstvu, znajući da je protiv zemlje pokrenuta kampanja protivustavne promene vlasti. Baš lepo. Setite se toga kada vam pričaju o prijateljstvu i zajedničkoj agendi - zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.