19.02.2023.

18:59

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) ZAŠTO SU SVI NA MINHENSKOM FORUMU TOLIKO NERVOZNI?! PA, IŠČEKUJU KRAJ SVETSKOG PORETKA, A TO ZA NJIH ZNAČI... Politico otkriva šta se dešava iza kulisa...

Autor komentara Metju Karnicnig naveo je da su učesnici konferencije "nervozni jer iščekuju kraj postojećeg svetskog poretka".
         
Posebnim znakom zabrinutosti i nervoze smatra držanje Nemačke, koja je spremna, bar na rečima, za dalju eskalaciju situacije u Ukrajini.
         
Politico ukazuje na "izmenjenu retoriku kancelara Olafa Šolca" i izjave nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa koji poziva na dalje naoružavanje kijevskog režima:

- Nemački zvaničnici izgleda pokušavaju da nadmaše jedni druge u pokazivanju koliki su jastrebovi. A još početkom prošle godine su  socijaldemokrate pozivale SAD da uklone sve svoje nuklearne bojeve glave sa nemačkog tla. Drugim rečima, čak i ako su Nemci shvatili opasnost trenutne geopolitičke situacije u svetu, sada bi mogao doći trenutak kada bi zaista trebalo brinuti - ocenio je Karnicnig.

Naglasio je da postoji bar jedna zainteresovana strana koja ima koristi od zaoštravanja geopolitičke krize:
         
- Jedini koji se smeju na ovogodišnjoj bezbednosnoj konferenciji su proizvođači oružja. Po svemu sudeći, prodaja oružja cveta.

Minhenska konferencija otvorena je u petak. Centralna tema je kriza u Ukrajini.